Standda Alzheimer konulu broşürler dağıtılarak, hastalık hakkında vatandaşlara bilgiler verildi. Hastalığın ilk evrede teşhis edilmesinin önemine dikkat çekildiği bilgilendirmede belirtileri yaşlılıkla karıştırılabilen Alzheimer hastalığının ilerlemesi halinde tedavi edilemediği, tespit edildiği evreden itibaren ilerlemesinin yavaşlatılabildiği anlatılarak, erken teşhisin hayati önem taşıdığına vurgu yapıldı.

Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığı. Bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığı. Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanma önemli bir risk faktörü ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıkılığının sürekli artış içinde olduğu bilinmekte.

Unutkanlık, öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu, yolunu kaybetme, kişileri tanıyamama, karar verme güçlüğü, huzursuzluk, ilgisizlik, saldırganlık, uyku bozukluğu, hayal görme, depresyon gibi belirtileri olan Alzheimer’in kesin bir tedavisinin olmadığını belirten İl sağlık müdürlüğü yetkilileri, yapılan tedaviyle, hastalığın tamamen ortadan kaldırılamadığını, bu hastalığın tedavisinde erken tanının çok önemli olduğunu vurguladı. Yapılan açıklamada tedaviyle, hastalığın ilerlemesinin yavaşlatıldığı ve hastalığın semptomlarının azaltıldığı belirtilerek Alzheimer’den korunmak için vatandaşların; egzersiz, düzenli ve dengeli beslenme, alkol ve sigaradan uzak durma, zihni aktif tutma ve sosyalleşmeye önem vermesi gerektiği belirtildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim