Tarım ve Orman Bakanlığı, Çorum Valiliği İl Özel İdaresi ve Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği’nin ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında, Çorum’daki mevcut küçükbaş hayvan neslinin iyileştirilmesi amacıyla 73 adet daha damızlık koç dağıtımı yapıldı.

Çorum Belediyesi Hayvan Pazarı’nda düzenlenen dünkü dağıtım törenine Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı, Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, ÇESOB Başkanı Recep Gür, Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı ve çok sayıda üretici katıldı.

Törende ilk olarak söz alan Çorum Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Şevket Avcı, küçükbaş hayvan neslinin ıslahı amacıyla Birlik üyesi 73 üreticiye dağıtılan damızlık koçların Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü bünyesinde Sivas’ta yetiştirilmiş olduğunu belirterek, her birinin her türlü hastalıktan ari olduğunu vurguladı.

Şevket Avcı dağıtılan koçların iki yıl boyunca veteriner raporu olmadan sürüden ayrılmasına izin verilmeyeceğini ve bu süre içinde koçların satılmasının tespiti hâlinde üreticiden parasının faiziyle birlikte alınacağını hatırlattı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Orhan Sarı da Çorum’da damızlık kalitesi üstün verimli ırklara sahip koyun ve keçi popülasyonunun artırılacağını belirterek, mevcut koyun ve keçi ırklarının ıslah çalışmalarının sürdürüleceğini söyledi. Orhan Sarı Çorum’da asıl hedeflerinin verimli damızlık koç üreterek ülke genelinde satmak olduğunu sözlerine ekledi.

Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise hayvancılığın Türkiye’nin en önemli geçim kaynaklarından biri olduğunu belirterek, “Devletimiz hayvancılığın geliştirilmesi için katkı sağlıyor. Bugün dağıtılan ve her biri ortalama 2500 TL’ye mâl olan koçlar için de yüzde 25 üretici, yüzde 75 ise devlet katkısı sağlanmıştır. Hayvancılık sektöründeki ıslah projeleriyle türü daha sağlıklı ve verimli hâle getirmek yönünde çabalarımız sürecek.” dedi.

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Recep Yüksel, damızlık vasfı yüksek 73 adet koçun sahiplerini kur’a ile belirledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim