Geçtiğimiz Perşembe günü öğretim elemanları ve çok sayıda lisans öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen söyleşide Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meral Demiryürek, modern Kazak Edebiyatı’nın yaşayan temsilcilerinden Kunşaym Niyazbekkızı’nı Çorum’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, “Niyazbekkızı’nın bilgi, deneyim ve eserlerini kendi ağzından, bire bir dinlemekten büyük mutluluk duyduk. Bölüm öğrencilerimiz açısından da bu tanışma, büyük bir şans ve tecrübe oldu.” dedi.

TDE Bölümü lisans öğrencilerinden İpek Sıla Aras ve Ayşe Akkaya’nın Kazak Tarihi ve Edebiyatı ile Kunşaym Niyazbekkızı hakkındaki sunumlarının ardından, torunu Timur Nüsüphan, şair ve edebî eserleriyle ilgili bilgiler verdi.

Ardından söz alan Kunşaym Niyazbekkızı, Matematik öğretmeni olarak 25 yıl hizmet verdiğini ve hayatı boyunca edebiyat sevgisinin sürdüğünü belirtti.

Türklerin yaşadığı çeşitli coğrafyaları bizzat ziyaret edip farklı ülkelerdeki Türk kültürünü gözlemlediğini anlatan 74 yaşındaki şair, şiirlerinde Türk tarihi ve kültürü, Türk birliği gibi millî konuları ele aldığını söyledi.

Çorum ziyareti sırasında Çorum ve Türkiye ile ilgili 30’a yakın şiir kaleme aldığını da anlatan Niyazbekkızı, katılımcılara iki şiirini okudu.

Söyleşinin ardından öğrenciler Kazak şair Kunşaym Niyazbekkızı’na bir teşekkür çiçeği takdim ettiler.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim