Geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) bünyesinde yer alan Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) hizmete girerken, cihazla analizler yapılmaya başlandı.
Taramalı Elektron Mikroskobu, elektronları kullanarak örnek yüzeyinden yüksek çözünürlüklü görüntü alınmasını sağlayan sistemler olurken, örnek yüzeyinin düşük büyütmelerden çok yüksek büyütmelere (x900.000 veya daha fazla) kadar morfolojik, yapısal ve elementel bilgilerin alınmasında kullanılıyor.
Laboratuarda yer alan Quanta FEG 450 Taramalı Elektron Mikroskobunda elektron kaynağı olarak yüksek çözünürlükte görüntü almaya sağlayan Field Emission GUN (FEG) kullanılıyor.
İletken malzemeler için yüksek vakum, yalıtkan malzemeler için kaplama yapmaya gerek duymadan görüntü alınabilen düşük vakum ve ESEM modu kullanılabiliyor. WetSTEM dedektörü sayesinde sulu örneklere bakılabilirken, aydınlık alan (BF) ve karanlık alan (DF) görüntülemesi yapabiliyor.
Cihazda Energy Dispersive X­ray Spectroscopy (EDS) özelliği bulunurken, bu sayede nokta ve alan taraması ve analitik haritalama yapılabiliyor.
Hitit Üniversitesi bünyesinde yer alan bu cihaz sayesinde birçok dalda araştırma ve geliştirme çalışmalarına, fen ve mühendislik bilimlerine, tıp, diş ve veteriner hekimliğine hizmet verilecek.
Üniversite birimleri dışında cihaz ayrıca metal sanayinde, gıda işletmelerinde, tarım sektöründe, kriminal olayların incelenmesinde (Emniyet ve Jandarma Genel Kom. Hav. K.K.) , şeker fabrikalarında, akrilik kimya sanayinde, seramik, inşaat ve cam sanayinde, boya ve gübre sanayinde, elektrik ve elektronik sanayinde (mikro çiplerin incelenmesi gibi) traktör fabrikalarında biyoloji ve botanikte, çevre mühendisliğinde, MTA araştırmalarında ve silah sanayinde etkin bir şekilde kullanılıyor.
Bu güne kadar Çorum’dan çevre illere analiz için gönderilen çalışmalar bundan sonra Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde yapılabilecek. Türkiye genelinde yer alan Elektron Mikroskoplarına bakıldığında Hitit Üniversitesi bünyesindeki cihaz en üst düzey cihazlardan birisi olarak dikkat çekiyor.
Çorum başta olmak üzere çevre illerdeki kamu kurumları ve sanayiler olmak üzere tüm Türkiye’den analiz talep edenler cihazdan yararlanabilecek.
SEM analizi yaptırmak isteyen akademisyenlerin, firmaların ve konuyla ilgili tüm araştırmacıların analiz başvuru talepleri merkezin web sayfası aracılığıyla, online olarak yapılabilecek.
Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile kurulan Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) 2014 yılı aralık ayı itibariyle faaliyete geçti.
Hitit Üniversitesi’nde yürütülmekte olan araştırma faaliyetleri ile Çorum ili ve bölge sanayisinin, kurum ve kuruluşlarının da ihtiyaçları doğrultusunda faaliyet gösterecek olan merkezde, bu amaçla oluşturulmuş, en modern cihazlar yer alırken gıda analiz teknikleri, biyolojik analiz teknikleri, spektroskopik analiz teknikleri, kromatografik analiz teknikleri, katalitik ve yüzey analiz teknikleri, mekanik test cihazları, örnek hazırlama, XRD, SEM, NMR laboratuvarları ile hizmet veriyor.
Toplam 7644 metrekare kapalı alana sahip HÜBTUAM’da 24 laboratuarda 95 cihaz, konferans salonu, kafeterya ile bay/bayan mescitleri bulunuyor.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim