Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Tuncer Baş, Nisan ayında yapılması planlanan referandumda Alevilerin “Hayır” demekten başka çaresi olmadığını söyledi.

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi’nin olağan genel kuruluna katılarak ülke gündeminde yaşanan olaylara değinen Amasyalı Genel Başkan Tuncer Baş, kendisinin de bu bölgenin çocuğu olduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Genel kurula katılanlara teşekkür ederek yine de 277 üyesi olan bir yapıda katılımın az olmasına sitem eden Tuncer Baş, ülke olarak gerçekten kötü günler geçirildiğini açıkladı.

“Hem Aleviler hem de memleket olarak çok kötü günler yaşıyoruz” diyerek geçmişte Alevilerin çoğunun köylerde yaşadığını, kentleşmeye başlanıldığından beri Dede-Talip ilişkilerinin bozulduğunu, köylerde yapılan cemlerin artık kentlerde yapılan Cemevlerinde gerçekleştirilmeye başladığını söyleyen Genel Başkan Baş, “Artık cem olamıyoruz. Adeta dağıldık. Bu kurumlara sahip çıkılması gerekiyor. Gençlerimizin çoğun Aleviliğin erkanını kaybediyor. Onlara da sahip çıkmalıyız. Bunu yaparken kırıcı ve yıkıcı olmamamız gerekiyor. Bizim için esas merkez Cemevleridir. Bunlara sahip çıkmaz isek dağılır gideriz” diye konuştu.

Memleket olarak kötü bir noktada olduğumuzu ve böyle bir süreçte referanduma gidileceğini söyleyen Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Baş, zaman zaman kendilerine ‘Aleviler referandumda ne diyor?” gibi sorular yöneltildiğini de ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

“Aleviler tabiki HAYIR diyor. Hayır demekten başka şansımız da yok. Hayır’ı güçlendirmemiz gerekiyor. Kürsülerde konuşuluyor, televizyonlarda konuşuluyor. İşin kötüye gittiğiniz hepimiz görüyoruz. Diktatörlükten öncesi son çıkıştayız. Ya biz bu Hayır’ı çıkartacağız ya da diktatörlüğe gideceğiz. Bu bir memleket meselesidir. Bunun için Aleviler çok sıkı çalışmalıdır. Ancak parti söylemlerini bir kenara bırakmalıyız. Bire bir adam adama dilimizi iyi kullanarak, tartışmalara girmeden tek adamlığın zararlarını anlatmalıyız. Bunları kendi kendimize anlatmanın da bir anlamı yoktur”

Cemevleri ve vakıfların hem inanç merkezleri hem de toplumsal merkezler olduğunu dile getirerek buralara sahip çıkılmasının önemine de değinen Genel Başkan Baş, gerçekten Alevi kimliğini yeniden kurarak öğreteceklerini, bunun için herkesi bu kurumlara sahip çıkmaya davet ettiğini bildirdi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim