Türkiye Macaristan 3. Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’ne Başbakan Orban ile birlikte Başbakan Yardımcısı Semjen Zsolt, Tarım Bakanı Fezekas Sandor, İnsan Kaynakları Bakanı Balog Zoltan, Devlet Bakanı Kontrat Karoly, Kalkınma Bakanı Sesztak Miklos, Milli Savunma Bakanı Simicsko Istvan, Maliye Bakanı Varga Mihaly, Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto Peter’e ayrıca kalabalık bir işadamı heyeti de eşlik etti.

Türkiye'nin stratejik ortağı Macaristan ile ikili ilişkiler tüm yönleri ile ele alınarak, çok yönlü işbirliğinin geliştirilmesi imkanları üzerinde durulan görüşmelerde, iki ülkenin gündeminde yer alan bölgesel ve uluslararası gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunularak, iş birliği ahdi zemininin daha da kuvvetlendirilmesi hususunda birçok anlaşmaya imza atıldı.

Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Viktor Orban, Macar ve Türk işadamlarının katılımı ile '' Türk-Macar İş Forumu''nda iş dünyasının temsilcilerine hitap etti. Başbakan Yıldırım, Macaristan Başbakanı Orban'ı Çankaya Köşkü'nün Şeref Kapısı'nda karşıladı. Macar mevkidaşı ile makamında bir süre görüştü. Yıldırım, 15 Temmuz darbe girişiminde Macaristan’ın ülkemizin yanında olarak gerçek dostluğunu ortaya koyduğunu belirtti. Macar Başbakan Orban da “Askıya alma, dondurma gibi şeyleri desteklemiyoruz” diyerek Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiklerini vurguladı.

Toplantıda ayrıca vize ve ticari konularda yapılacak çalışmalar da ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakan Viktor Orban'ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ettiği ziyaretleri değerlendiren Türk Macar İşadamları Derneği (TÜMİŞAD) Başkanı ve DEİK Türkiye Macaristan İş Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi hemşehrimiz Osman Şahbaz “Avrupa'nın kalbinde, merkezinde bulunan Macaristan ve Avrasya'nın kalbindeki Türkiye arasındaki işbirliği, ortak yatırım fırsatları Avrupa'yı, Balkanları ve Türkiye'nin interlandındaki coğrafyayı yakından etkilemekle birlikte bu bölgelerde de müsbet katkısı olacaktır. Son iki yıldır gerileyen turizm hareketliliğimizin de eski günlere döneceğini umut ediyoruz. İki ülke arasında dostluk parkları, müzeler mevcut ve birçok kentlerimiz arasında kardeş şehir ilişkisi bulunmaktadır. Bu ilişkileri daha da geliştirmeliyiz. Ortak kültürlerimizin ihyası noktasında muvcut bulunan tarihi değerlerimizi gün yüzüne çıkararak gelecek nesillere aktarmakla birlikte turizme de kazandırmalıyız. Bu konuda TC. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı TİKA'nın Macaristan'daki çok kıymetli çalışmalarını takdir ile yadediyoruz. İkili dış ticaretimizin arttığı bir ortamda, ayrıca ortak yatırımlarımızı üçüncü ülkelerde birlikte yapabiliriz. Eğitim alanındaki işbirliğimizi hızlandırabiliriz. Macaristan'da biran evvel iki ülkenin katkılarıyla lise ve üniversite açılmalıdır. Macaristan ve Türkiye NATO'nun iki dost ülkesidir. Türkiye'deki istikrar Avrupa'nın faydasınadır. Türkiye Avrupa'nın güvenliğini temin eden bir ülkedir” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim