Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ise; PYD ve YPG’nin bir terör örgütü olduğunu Türkiye’nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını belirterek Trump’ın asıl kastettiği cümleye farklı anlamlar yüklemeye çalıştığını ifade etti.

Trump”ın açıkça “Türkiye, ABD’nin Suriye’deki müttefiki PYD ve YPG’yi vurursa ekonomisi mahvolur” dediğini belirten Taş, Trump’un çözüm önerisinin; Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde faaliyet göstermekte olan YPG ve PYD arasında 20 millik bir güvenlik koridoru oluşturulması olduğunu kaydetti.

Trump’un, Türkiye ile PYD, YPG arasında bir güvenlik koridoru oluşturarak, hem Türkiye, hem de PYD, YPG ile olan müttefikliğini aynen sürdürmeye çalıştığını belirten Taş, “ABD, bir yandan Suriye’den çekilme görüntüsü verirken, diğer yandan ise, Suriye’nin geleceğiyle ilgili niyetini de yavaş yavaş belirginleştirmeye çalışmaktadır. Türkiye’nin sınır ötesi niyetini absorbe edebilmek adına ekonomik kartı ön plana çıkararak “Rahip Brunson” konusunda uyguladığı politikanın bir benzerini ortaya koyarak Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalışmaktadır.

Türkiye’nin Suriye politikasındaki öncelikli hedefi ‘Suriye’nin toprak bütünlüğü’ olup, ‘bölünmüş Suriye’ senaryosu üzerinde duran ve YINON planı çerçevesinde hareket etmeye çalışan ABD ve İsrail’in politikaları ile örtüşmeyen bir yaklaşım tarzıdır.

Sonuç olarak, Suriye’de mevcut statükonun korunmasından yana olmayan ABD, Türkiye’nin yumuşak karnını oluşturan ekonomi politikaları üzerinden yeni caydırıcı politikalar devşirerek, Ortadoğu’da şekillendirmeye çalıştığı ‘separatist’ uygulamalara bir yenisini daha ekleyebilmek üzere kararlılık göstergesi ortaya koymayı bir marifet gibi görmektedir” dedi. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim