Kuzey Irak'ta yapılan referanduma ilişkin soruya yanıt veren Yıldırım, İran’ın da Irak’taki referandum konusunda Türkiye ile aynı görüşte olduğunu söyleyerek, “Bu ayın 4’ünde Cumhurbaşkanımız bir heyet ile İran’a gidecek. 4. Stratejik İşbirliği Konsey Toplantısı yapılacak. Görüşmemizde geçtiğimiz günlerde Kuzey Irak’ta yapılan referandum sonrası ortaya çıkan durumu ve bu konuda Türkiye ile İran’ın neler yapabileceği konusunda görüşmeler yaptık. İran’ın da bizimle aynı görüşü paylaştığını görmüş olduk.

Özellikle Irak ve Suriye’nin toprak bütünlüğü, bölgede parçalanmaya yol açacak faaliyetler, sınır değişiklikleri ve oluşturulacak yapay devletçikler bölge huzurunu, güvenliğini tehdit edecek gelişmelerdir. Bu konuda İran, Irak ve Türkiye olarak yakın işbirliği içerisinde çalışmayı sürdüreceğiz. Hedefimiz Türkmen-Arap farklı etnik değil. Hedefimiz gerek İran’da, gerek Irak’da Türkiye’de yaşayan Kürt, Türkmen, Arap farklı etnik gruptaki insanlar değil. Bu kararı inatla alan, bütün dünyayı karşısına alarak bu referandumda ısrar eden yönetimdir. Doğan sonucun sorumluluğu da onlara ait olacaktır” dedi.

Türkiye’nin ilişkilerini bundan sonra Irak Merkezi Hükümeti ile yürüteceğini anlatan Başbakan Yıldırım, İran ve Irak’la birlikte yakın bir gelecekte biraraya gelerek üçlü zirve yapmayı planladıklarını açıkladı.

İstanbul Büyükşehir Başkanı adayı Mevlüt Uysal’ın 2019’da da aday olacak mı? sorusuna cevap veren Yıldırım, kendisinin önce bir seçilmesi gerektiğini, Başakşehir’de güzel hizmetlerini İstanbul Büyükşehir’de de devam ettireceğine inandığını vurguladı.

Yaz saati uygulaması ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başbakan Yıldırım “Tabiki yargı kararı uygulanacak. Yargı kararı bu düzenlemenin yasa ile olmasını istiyor biz de yasal düzenlemeyle yapılmasını istiyor. Biz de gereken yasal düzenlemeyi yapacağız” ifadelerini kullandı.

(Yusuf ÇINAR)

Editör: TE Bilisim