T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’nin tarım ve kırsal alanda AB mevzuatına uyum sağlamasına katkıda bulunmak ve bu amaçla Bakanlığın kurumsal kapasitesinin geliştirilmesi hedefiyle “Türkiye'de Çiftlik Danışmanlık Sisteminin Kurulmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi”ni hayat geçirdi. Proje kapsamında 12 ilde bölgesel katılımla Çiftlik Danışmanlık Sistemi Eğitimleri düzenleniyor.

Eylül 2018 ayından itibaren Muş, Erzurum, Diyarbakır ve Kayseri’de düzenlenen eğitimlerin beşincisi Çorum Anitta Otel’de başladı. Çorum, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Kastamonu, Çankırı ve Yozgat illerinden üretici, tarım danışmanı ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen eğitimleri, çeşitli AB ülkelerinden ve Türkiye’den alanında uzman eğitmenler veriyor.

Eğitim kapsamında çapraz uyum, çiftlik yönetimi, su ve toprağın korunması, hayvan sağlığı, hayvan kimliklendirme ve hayvan hastalıkları, gıda güvenilirliği ve bitki koruma ürünleri konularında sunumlar ve grup çalışmaları yapılacak, çiftlik ziyaretleri düzenlenecek.

Proje ile; üreticilere arazi ve işletme yönetimi konusunda danışmanlık sunulması ve Çiftlik Danışmanlık Sisteminin etkili ve sürdürülebilir şekilde işletilmesi için kurumsal kapasitenin geliştirilmesini; bunun yanında danışmanların ve üreticilerin çevre, gıda güvenliği, hayvan sağlığı ve refahı, çapraz uyum ve GAEC (İyi Tarım-Çevre Koşulları) standartlarına ilişkin, bilgi ve farkındalık seviyelerinin artırılmasını hedefleniyor. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaklaşa finanse ettiği, T.C Hazine ve Maliye Bakanlığı Finans ve İhale Biriminin Sözleşme Makamı olarak yer aldığı proje, Italyan Eurecna firmasının liderliğinde Belçikalı Agrer ve Türk danışmanlık şirketi Eduser ortaklığında kurulan konsorsiyum tarafından yürütülüyor.

Anitta Otelde gerçekleştirilen eğitim Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcisi Emel Yalçın’ın konuşması ile başladı. Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Yusuf Şahinbaş’ın da bir konuşma yaptığı eğitimde Şahinbaş, projenin Çorum’a ve ülkeye hayır getirmesini diledi. Yeni bir açılım yoluna girildiğini belirten Şahinbaş, projenin çıkış mantığının çok güzel olduğunu ve sonuçta iyi uygulamalar olacağına da inandığını anlattı. Yapılan açış konuşmalarının ardından takım lideri Henry Joergensen tarafından FAS Projesinin tanıtımı ve çiftlik Danışmanlık Sistemi hakkında katılımcılara bilgi verildi. Joergensen’in Çapraz uyum ve entegre idare ve kontrol sistemleri konulu bilgilendirmesinin ardından Ziraat Yüksek Mühendisi ve TÜGEV Eski Genel Müdürü Dr. Kemal Sandık tarafından 5 örnek Türk çiftliği hakkında sunum yapıldı. Eğitimin öğleden sonraki bölümünde ise moderatörlüğünü yine Dr. Kemal Sandık’ın yaptığı su ve toprak koruma ile ilgili bilgilendirme ve grup çalışmaları yapıldı. Dün ki toplantı çiftlik yönetimi ve grup toplantıları ile sona erdi. Eğitim toplantıları 9 Kasım tarihinde sona erecek.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim