Çorum Ticaret Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda TSO Başkanı Başaranhıncal, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.
İş dünyası açısından oldukça zorlu geçen bir yılı geride bıraktıklarını dile getiren Başaranhıncal, yıl içerisinde iki kez seçim yapılması esnasında cereyan eden terör olayları gibi nedenler, iş dünyasında tedirginliğe neden olduğunu belirtti.
2016 yılının ilk bir ayının tamamlanmasının ardından istatistiksel rakamların yayımlanmaya başlandığını hatırlatan Başaranhıncal, “Bu rakamlar, 2015 yılının ekonomik performansını ortaya koyuyor. Ülkemizin 2015 yılı ihracatı, bir önceki yıla göre yüzde 8,56, ithalat da yüzde 14,5 oranında azaldı. Aynı dönemde ilimizin ihracatı ise yüzde 34 oranında artış gösterdi. 2014 yılında 252.574,631 dolar ihracat gerçekleştiren Çorum, 2015 yılında ise ihracatını yaklaşık yüzde 34 oranında artırarak toplam 338.527,082 dolar ihracat hacmine ulaştı. İlimiz, gerçekleştirdiği bu ihracat değeri ile rakamsal olarak tarihinin en yüksek ihracat değerine ulaşırken, aynı zamanda ihracatçı iller sıralamasında 81 il arasında 38. sıradan 28. Sıraya yükseldi. Ülkemiz geneli ihracatının azalmasının temel sebepleri arasında, Güney komşularımızdaki savaş ortamının yanı sıra, Rusya ile bozulan ilişkiler öne çıkmaktadır. İlimizin ihracatının artmasının temel nedenleri ise; hem ilimizde üretim kaleminin fazla olması, hem de dünyanın 4 kıtasına ihracat gerçekleştiriyor olması olarak değerlendirilebilir. 192 ülkeden teşekkül dünyanın 130 civarında ülkesine ürün satan Çorumlu sanayicilerimiz, bu nitelikleriyle her türlü övgüyü hak etmektedirler. Kendilerine ilimize ve ülkemize sağladıkları katma değerden dolayı teşekkür ediyorum. Daha önce 2002 yılında en fazla 37. Sıraya kadar yükselebilen Çorum ilimiz, 2015’deki dış ticaret performansı ile Türkiye genelindeki düşüşün aksine, yükseliş gösterdi. 2015 yılında ithalatımızda da 2014 yılına oranla yüzde 4,7 azalarak, 287.598,912 Dolar olarak gerçekleşti. Bu dış ticaret rakamlarıyla Çorum ilimiz, bir yıl aranın ardından yeniden cari fazla gererek, ülkemizin cari açıkla mücadelesine katkı sağlamaya başladı” diye konuştu.
2016 yılı beklentileri hakkında da açıklamalarda bulunan Başaranhıncal, “2015 yılı büyüme rakamları beklentilerin üzerinde gerçekleşse de, dış ticarette yaşanan kayıp, ekonomimize olumsuz olarak yansıdı. Ancak bundan sonraki süreçte en az 3 yıl seçimin olmaması, ekonominin, dış ticaretin toparlanması açısından önemli bir fırsat olarak değerlendirilmelidir.
Terör sıkıntısından arındırılmış, ekonomik reformları birbiri ardına gerçekleştirmiş bir Türkiye, makro ekonomik anlamda çok daha büyük başarılar elde edecek, son birkaç yılda yaşadığı kayıpları telafi edebilecektir” şeklinde konuştu.



Editör: TE Bilisim