AK Parti Boğazkale İl Genel Meclis Üyesi Abdullah Meteoğlu ve Kargı İl Genel Meclis Üyesi Mesut Tuğrel, İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısında yazılı bir araştırma önergesi verdi.
Önergede; “Çorum Ticaret ve Sanayi Odası'nın üye işletmelerine katkısı nelerdir? Üye sayısı ne kadardır? Toplum yararına kültürel ne gibi faaliyetlerde bulunmaktadır? Araştırılıp meclisin ve kamuoyunun bilgilendirilmesini takdirlerinize sunuyoruz” denildi.
Önerge, araştırılmak ve konuyla ilgili rapor hazırlanmak üzere Sanayi ve Ticaret Komisyonu'na havale edildi.
Öte yandan toplantıda gündem dışı konuşmalar bölümünde Dünya Çevre Günü’nü hatırlatan Abdullah Meteoğlu, daha yaşanabilir bir dünya ve Çorum için çalıştıklarını söyledi.
“Maksadımız daha yeşil, daha güzel, daha temiz ve daha yaşanabilir bir Çorum ve Türkiye hedefini gerçekleştirmektir” diyen Meteoğlu, Dünya Çevre Günü’nün 44 yıl önce kutlanmaya başlandığını, dünyaya çevre bilincini aşılamaya yönelik kutlamalar yapıldığını, insanlığın varolduğu günden bugüne çevreyi her zaman kendi ihtiyaçları doğrultusunda biçimlendirmeye çalışırken tabiata zarar verebildiğini, çevrenin korunması için tüm kurum ve kuruluşların üzerlerine düşen görevleri hep birlikte işbirliğiyle yapması gerektiğini sözlerine ekledi.

UĞURLUDAĞ’IN “YOL TALEBİ” SONRA YENİDEN ELE ALINACAK
Çorum'un Uğurludağ İlçesi’ni Süheylan Yerli Köy ve Bayat İlçesi’ne bağlayan yolun düzenlenerek asfalt yapılması ile ilgili gündem maddesi önümüzdeki aylara ertelendi.
İl Genel Meclisi’nin Halil İbrahim Kaya yönetiminde dün yapılman toplantısında İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen, Uğurludağ yolu Süheylan Yerli Köy ve Bayat İlçesi'ne bağlayan yolun düzenlenerek asfalt yapılması halinde Çorum yoluna yaklaşık 10 kilometre daha az mesafe kat edileceği ve ekonomik açıdan insanlara daha iyi hizmet vereceği kanaatiyle bu yolda yapılması gereken çalışmaların araştırılması ile ilgili rapor görüşüldü.
Komisyonun hazırladığı rapor hakkında üyelere bilgi veren Komisyon Başkanı Yurdanur Özzehinli, “Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede, kullanılan yolun 33 kilometre olduğu tespit edilmiştir. Aradaki yolu yapılması ile birlikte yol 30 kilometre olacaktır. Asfaltlanması istenilen yol 2. derece yol olup stabilizedir. Yapılması istenilen yolda Ülkün Hes Regülatör inşaatı yapılmakta olup, inşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra söz konusu yolun tekrar ele alınması Komisyonumuzca uygun bulunmuştur” diye konuştu.
Komisyonun hazırladığı rapor aynen kabul edildi.



KARGI GÖKÇEDOĞAN YOLU İL ÖZEL İDARE YOL AĞINA ALINDI
Çorum'un Kargı İlçesi, Gökçedoğan Köyü ile Gökçedoğan Köyü Tekkeşin Mahallesi arasındaki 10,2 kilometrelik yolun İl Özel İdaresi'nin yol ağına alınması İl Genel Meclisi tarafından kabul edildi.
Halil İbrahim Kaya başkanlığında yapılan toplantıda İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edilen, Kargı İlçesi, Gökçedoğan Köyü ile Gökçedoğan Köyü Tekkeşin Mahallesi arasındaki yolun İl Özel İdaresi'nin yol ağına alınması ile ilgili rapor görüşülerek karara bağlandı.
Komisyonun raporu ile ilgili Meclise bilgi veren Yurdanur Özzehinli, “Komisyonumuzca yapılan değerlendirmede, İller İdaresi Genel Müdürlüğü verilerinde Kargı İlçesi Gökçedoğan Köyü'nün Tekkeşin adında mahallesinin olduğu, Tekkeşin mahallesinde 20’den fazla ev bulunduğu ve Tekkeşin mahallesinde giden yol hattının toplam uzunluğunun 10,2 km olduğu görülmüş olup, söz konusu yolun İl Özel İdaresinin yol ağına alınması Komisyonumuzca uygun bulunmuştur” dedi.
Komisyonun hazırladığı rapor İl Genel Meclisi'nce kabul edildi.

MECLİS’TE KÖYLERİN İMARINA ONAY ÇIKTI
Çorum İl Genel Meclisi'nin Haziran ayı olağan toplantıları devam ediyor.
Halil İbrahim Kaya yönetiminde dün toplanan İl Genel Meclisi’nde imar ağırlıklı gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.
İl Genel Meclisi’nde toplantının başında gündeme eklenmesi istenen önergeler görüşülürken, daha sonra Çorum Merkez Mollahasan, Mühürler, Oymaağaç, Türkayşe, Ülkenpınarı, Yenihayat ve Yeşilyayla köylerine ait köy yerleşik alanı ve civarı sınır tespitinin 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca görüşülmesi sağlandı. Bu köylerle ilgili gündem maddeleri incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu'na havale edildi.
Toplantıda daha sonra Bayat İlçesi'ne bağlı Bayan, Uğurludağ İlçesi'ne bağlı Aşılıarmut ve Yarımca köylerine ait köy yerleşik alanı ve civarı sınır tespiti ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nca hazırlanan raporlar görüşüldü. Raporlar hakkında Komisyon Başkanı Yurdanur Özzehinli tarafından meclis üyelerinin bilgisine sunuldu. Bu 3 köyün raporu da kabul edildi.

ALMANYA’YA KINAMA
Adalet ve Kalkınma Partisi Alaca İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Karagöz, Almanya Federal Meclisi’nin 1915 olaylarıyla ilgili hazırladığı sözde soykırım yasa tasarısını kınadıklarını bildirdi.
İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısında gündem dışı bir konuşma yapan Alaca İl Genel Meclisi Üyesi Abdurrahman Karagöz, Almanya’nın Hitler döneminde çok sayıda insanı diri diri yaktığına dikkati çekerek, soykırım kararını tanımadıklarını ve kınadıklarını söyledi.
İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya ise duyarlılığı için Karagöz’e teşekkür ederek “Duygularımıza tercüman olduğunuz için size teşekkür ederiz. Bizler de bu soykırım kararını kınadığımızı belirtiyoruz” diye konuştu.

“LAÇİN'İN DOĞAL GÜZELLİKLERİ TURİZME KAZANDIRILMALIDIR”
Çorum'un Laçin İlçesi'nde yer alan doğal güzelliklerin keşfedilmesi, kamuoyuna tanıtılması, ilave yatırımlarla ve çalışmalarla cazip hale getirilerek ilimiz turizm sektörünün hizmetine sunulması konusunda bir araştırma yapılacak.
AK Parti Laçin İl Genel Meclis Üyesi Ömer Çatalpelit, CHP Laçin İl Genel Meclis Üyesi Satılmış Kökçü ve AK Parti Oğuzlar İl Genel Meclis Üyesi Arif Çamiçi, İl Genel Meclisi'nin dün yapılan toplantısında yazılı bir araştırma önergesi verdi.
Önergede şu ifadeler yer aldı: “Laçin İlçemiz, ender bulunan doğa turizminin her türlüsüne müsait bir görüntü arz eder. Dinlenmek, spor yapmak, av yapmak, sessiz ve temiz bir ortamda iyi vakit geçirerek sağlam bir ruh yapısı kazanmak amacı ile Laçin Göleti, Ahmet Dede Mevkii, Kırkdilim, Kapılı Kaya, Deliklikaya Şelalesi orman alanı tabii güzellikler açısından görülmeye değer yerler olup, kır turizmi açısından mükemmel imkanlar sağlar. 'Zümrüt' gibi yeşilliğin hakim olduğu Laçin Göleti, Ahmet Dede Mevkii, Deliklikaya Şelalesi gerçekten ender güzellikleri saklayan ve her mevsim farklı görüntülerle insana sunan bir esrara sahiptir. Gerçek anlamda doğa yürüyüşü olabilecek. Güzergahların oluşturulması amacıyla çalışmaların yapılması ilimizin turizm alanında dağcılık, yamaç paraşütçülüğü sporuna cevap verebilecek doğa turizm mekanıdır. Turizme kazandırılması amacıyla gerekli çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz”
Önerge, araştırılmak ve konuyla ilgili rapor hazırlanmak üzere Turizm Komisyonu'na havale edildi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim