Konu hakkında açıklama yapan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal, üye aidatlarını yatıran üyelere teşekkür ederken, aidatlarını henüz yatıramamış üyelerin de mağduriyet yaşamaması için aidatlarını 30 Haziran’a kadar yatırmaları gerektiği çağırısında bulundu.
Aidatların gecikmesi durumunda üyenin borçlu duruma düştüğünü ve faiz uygulandığını belirten Başaranhıncal, “Bu hususlar, yönetim kurulu ya da Oda meclisinin uhdesinde değildir, tamamen yasal zorunluluktur. Aidatını belli bir süre ödemeyen üye için icra takibi başlatılmaktadır. Yine bu da yönetim kurulu ya da meclisin yetkisinde olan bir konu değildir. Tam tersine, alacakların takip edilmediği tespit edildiğinde zimmet suçlaması ile karşı karşıya kalınabilmektedir” dedi.
Ticaret ve Sanayi Odası’nın bütün gücünü üyelerinden aldığını, üyelerinin öncelikleri doğrultusunda hareket ettiğini ve bunun yanı sıra bir sivil toplum kuruluşu olmanın ötesinde birçok resmi işlemi de gerçekleştirmekle yükümlü olduğunu kaydeden Başaranhıncal açıklamasında şunları dile getirdi:
“5174 sayılı Odalar ve Borsalar Kanunu’nun Kayıt Ücreti ile Yıllık Aidat ve Munzam Aidatın Tespiti ve Ödenmesi Hakkında Yönetmeliğin 6. Maddesine göre; Odalarca her yıl için; gerçek kişi tacir ve sanayicilerin gelir vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî kazanç toplamı; tüzel kişi tacir ve sanayicilerin ise ödeyecekleri kurumlar vergisine ilişkin beyannamelerinde gösterilen ticarî bilanço kârı üzerinden binde beş oranında munzam aidat tahsil olunur’’ ve aynı yönetmeliğin 8. maddesinde ‘‘Yıllık ve munzam aidat her yılın Haziran ve Ekim aylarında eşit iki taksitte ödenir. Odamızın üyelerle ilişkilerini düzenleyen yasalar, aidat taksitinin ödenmemesi durumunda gecikme zammı uygulanmasına ve icra yolu ile tahsil edilmesini emretmektedir. Üyelerimizin bu emredici hükümden dolayı mağdur olmamaları için Oda aidatlarını yasal süreler içerisinde yatırmaları önem arz etmekte olduğunu üyelerimizin bilgisine sunmak istemekteyiz”

“VERGİ DAİRESİ KAYDINI SİLDİRMEK YETERLİ DEĞİL”
Kapanan işyerlerinin yalnızca Vergi Dairesi’ndeki kayıtlarını sildirmesinin de yeterli olmadığı uyarısında da bulunan Başaranhıncal, “Vergi Dairesi kaydını kapatmak, vergi mükellefiyetinin dışına çıkmayı ifade eder. Vergi Dairesi’nde yapılan işlemin ardından Ticaret ve Sanayi Odası’ndan da üyeliğin sildirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde işletmenin Oda üyeliği devam etmekte ve her yıl aidat borcu tahakkuk etmektedir” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim