Fuar boyunca ziyaretçi akınına uğraşan stantda TKDK yetkilileri tarafından bir taraftan üreticilere TKDK’nın hibe ve destek programları hakkında bilgilendirmeler yapılırken diğer taraftan da kurumun verdiği destekler sonucu üretim yapar firmaların ürünleri sergilendi.
TKDK Çorum İl Koordinatörü Hakan Körpınar, Çorum’da 2011 yılından günümüze kadar ödenen 44 milyon liralık hibe ile 716 kişiye istihdam alanı oluşturulduğunu, ayrıca kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlenmesine ve sürdürülebilir kırsal kalkınmanın gerçekleşmesine katkı sağladığını söyledi.
Körpınar, desteklenen projelerle Çorum’da istihdam öz kaynaklarının harekete geçirilmesi, ters göç, model oluşturma, yerel girişimciliğin canlanması gibi pek konuda olumlu gelişmelere vesile olduklarını dile getirdi.
İPARD programlarından faydalananların arasında üniversite ve lise mezunları sayısının oldukça fazla olduğunu dile getiren Körpınar, “Başvuranların sektörler arası yş ortamalarını incelediğimizde 40 yaş altı çiftçilerin pozitif ayrımcılık temelinde desteklenmesinin doğal bir sonucu olarak genel ortalama oldukça genç. Genç yatırımcıların hayata geçirdiği hayata geçirdiği projelerin ekonomik, çevresel, teknolojik ve sosyal-kültürel boyutta oldukça önemli etkileri söz konusudur. Mevcut işletmeler tarafından yenilenen teknoloji sayesinde aile içinde atıl iş gücünün üretim zincirine dahil olduğu proje örneklerine rastlanmaktadır” dedi.
TKDK’nın ulusal kaynaklı destekleri de kapsayacak şekilde kırsal kalkınma desteklerinin Türkiye genelinde tek adresi olmak için çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Körpınar, kendi bünyesinde dinamik olan kurumun kırsal dinamikleri hayata geçirmeye, kırsal alanlarda olumlu dönüşümün baş aktörlerinden birisi olmaya ve ülkenin kırsal alan potansiyelini sürekli geliştirip, desteklemeye istikrarlı bir şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi.
Editör: TE Bilisim