İlk olarak Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ne giden TİM ve İhracatçı Birlikleri yöneticileri heyetinde İhracatçı Birliği’nde Yönetim Kurulu üyesi ve TİM’de de Genel Kurul delegesi olan Çorumlu işadamı Ece Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz de yer aldı.
Yaklaşık 400 İhracatçı Birliği Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesinden oluşan heyet, daha sonra ise Çankaya Köşkü’ne giderek burada Başbakan Yıldırım tarafından kabul edildi. Türkiye’de yaşanan darbe girişimi sonrasındaki gelişmelerin değerlendirilerek ihracatçıların devlete olan desteğine vurgu yapılan ziyaretlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından ihracatçıların talepleri de dinlendi.
Erdoğan, TEM üyeleri ile yaptığı istişare toplantısında Yenikapı buluşmasına vurgu yaparak 5 milyon insanın tüm dünyaya mesaj verdiğini belirtti. Konuşmasında bankalara krediler konusunda milletten yana tavır almaları çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milleti ve girişimcimizi aldatmanın hiçbir anlamı yok. Getiriyorlar önünüze karınca yazısı gibi sözleşme, sizde okumadan imzayı atıyorsunuz. Finans sektörünü bu noktada sıkıştıracağız. Ben diyorum ki, faizler düştüğü kredi imkanları genişletildiği zaman hem ülkemizin, hem yatırımcıların hem de bankaların önünde yeni bir dönem açılacaktır. Hiçbir banka karı azaldığı için bundan kalıcı zarar görmez. Ancak faiz ve kredi politikasında olumsuz yönde kırılma gördüğümüz bankaları not etmekten ve kurallar çerçevesinde kendilerinden bunun hesabını sormaktan çekinmeyiz. Şuandan itibaren tüm bankalarımızda ülkemizin ve milletimizin içinde bulunduğu birlik ve beraberlik ruhuna uygun adımlar atmasını bekliyorum. İhracatçılarımızla birlikte ekonomimizin tüm aktörlerine, ülkemizin üzerinde oynanan oyunu beraber bozduk, hedeflerimizi de beraber hayata geçireceğiz diyorum.” dedi.
Görüşmelerde Başbakan Yıldırım da büyük bir kalkınma seferberliği başlatacaklarını söyleyerek ihracatçılardan destek istedi. Yıldırım, “Yapacağınız her yatırımda ortağınız biz olacağız. Bu işi buraya getirene kadar ben çok uğraştım beni yalnız bırakmayın. Bugün faizlerdeki gerileme, bankalarımızın tüketici kredilerinde ortaya koyduğu yapıcı tutum, bütün bunları takdirle karşılıyoruz” diye konuştu.
15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin ardından birliktelik mesajı vermek istediklerini dile getiren TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise ülkede normalleşme sürecinin başladığını, bundan sonra daha fazla üretim ve ihracat yapmak istediklerini, ekonomide bundan sonraki süreçte tek vücut olarak neler yapılabileceğini ele aldıklarını, ihracatçıya yeşil pasaport taleplerinin yasalaşmasından memnuniyet duyduklarını vurguladı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim