Uzman Psikolog Simge Bülbül, ailenin arzularını gerçekleştirmek veya çevreden takdir görmek amacıyla yapılan seçimlerin genellikle hayal kırıklığı ile sonuçlandığının altını çizerek, “Kişi sevdiği mesleği seçebilmeli ve seçtiği mesleği de sevebilmelidir” dedi.
Meslek seçiminin önemine değinen Simge Bülbül'ün konuyla ilgili açıklaması şu şekilde: “Bildiğimiz üzere üniversite sınav sonuçları açıklandı ve artık tercih yapma zamanı geldi. Meslek seçmek yani bütün hayatlarını geçirecekleri uğraşı alanlarını belirlemek öğrenciler ve velileri için büyük bir stres kaynağıdır.
Kişiler, bütün hayatları boyunca uğraşacakları meslek seçimini çoğu kez tesadüflere bırakır. Ailelerin çocukları için maddi gelecek ve güvence arayışı da meslek seçiminde oldukça etkilidir. Bazen ise mesleğe ilgi, aile ve çevre gibi dış koşulların etkisiyle ortaya çıkar. Ailenin arzularını gerçekleştirmek veya çevreden takdir görmek amacıyla yapılan seçimler genellikle hayal kırıklığı ile sonuçlanır. “Gelecek vaat eden meslek seçilmelidir.” görüşü ise tek başına yeterli bir kriter değildir. Çünkü toplumca gelecek vaat eden bir meslek, kişinin ilgi, yetenek ve hayallerine uygun olmayabilir.
Seçim yaparken etkili olan etmenlerin başında, yetenekler, ilgiler, değerler, ihtiyaçlar, sosyo-ekonomik düzey ve cinsel rol algısı gelmektedir. Tercih yaparken birey, fiziksel ve zihinsel yeteneklerini, ekonomik durumunu, meslek eğitimini başarma olasılığını, hayallerini göz önüne almalıdır. Doğru ve yerinde bir seçim yapılabilmesi için kişinin hem kendi yetenekleri hem de ilgi duyduğu meslekler hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Bu da ancak etraflıca ve objektif olarak yapılmış incelemeler sonucunda elde edilebilir.
Tercih yapma döneminde aile ve çevrenin kişiden gücünün üstünde başarılar beklemesi, onun mesleki ilgi ve isteklerini göz ardı ederek kendi arzuları doğrultusunda mesleklere yönlendirmesi ve istemesi öğrencide stres ve gerilim yaratır. Bu nedenle velilerin meslek seçimindeki rolü “yönlendirici ve belirleyici” olmak değil “bilgilendirici ve destekleyici” olmaktır. Kişi sevdiği mesleği seçebilmeli ve seçtiği mesleği de sevebilmelidir”
(Selda FINDIK)
Editör: TE Bilisim