Çorum Ticaret ve Sanayi Odası, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek adına yapılan çalışmalar kapsamında Çorumlu sanayici ve işadamlarına yönelik bir toplantı düzenledi.
Toplantıda Teknokent A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, “Teknokent ve Teknokent’in yararları” konulu bir sunum yaparak katılımcıları bilgilendirdi.
TSO Meclis Salonu’nda dün gerçekleştirilen toplantıda Kurtbaş, Teknokent’in amacı, önemi ve hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Üniversite-sanayi işbirliğini geliştirme noktasında en aktif kullanılan alanlardan bir tanesinin Teknokentler olduğunu ifade eden Kurtbaş, “Teknokentler, teknolojik bilgi üretilmesi, üretim yöntemlerinde yenilik geliştirilmesi ve ürün kalitesinin yükseltilmesini amaçlar. Üniversitedeki bilgi ile sanayideki sermayenin bir araya getirilmesini sağlayan Teknokentler, bilginin paraya dönüştürüldüğü merkezlerdir” dedi.
Gelişmiş toplumlarda üniversite-sanayi işbirliğinin çok önemsendiğini, ülkemizde ise Teknokentlerin 1960’lardan sonra hizmet vermeye başladığını belirten Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, Teknokentlerin firmalara ve girişimcilere sağladığı avantajlar hakkında da bilgi paylaşımında bulundu.
Kurtbaş, “Türkiye’nin Ar-Ge insan kaynağı 2002-2012 yılları arasında yüzde 363 oranında artış gösterdi. Eylül 2014 itibari ile 59 Teknokent’ten 41 tanesi aktif olarak hizmet veriyor. Bu merkezlerde faaliyet gösteren 2 bin 956 firmanın da yüzde 18’i bilgi ve iletişim teknolojileri alanında çalışıyor” dedi.
Doç. Dr. İrfan Kurtbaş, Teknokent’lerde faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, bölgedeki yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarının 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacağını söyledi.
(Onur MÜLAZIM)
Editör: TE Bilisim