Cumartesi günü gerçekleştirilen Yeşilay Derneği Çorum Şubesi 1. Olağan Genel Kurulu’nda söz alan Dr. Ejder; sigara, alkol, uyuşturucu ve teknoloji bağımlılığının çok tehlikeli boyutlarda olduğunu vurguladı.

1920 yılında kurulan Yeşilay’ın tütün ürünleri, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığıyla mücadele eden kamu yararına bir dernek olduğunu hatırlatan Dr. Ejder, Yeşilay’ın son dönemde görev alanına teknoloji bağımlılığı ve sağlıklı yaşamı da eklediğini kaydetti.

Bağımlıkla mücadelenin devletin öncelikli konuları arasında yer aldığını dile getiren Dr. Ejder, “Bugün ülkemizde her 8 saatte bir gencimiz uyuşturucudan dolayı ölmekte. Çorum’da 13 yaş altı her on çocuğumuzdan birisi sigara içmekte. Dünyada 12 milyon insan bir yılda sigaradan ölmekte. Yine dünyada 900 bin kişi sigara içmediği halde sigaraya bağlı hastalıklardan ölmekte. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre; cinayetlerin % 85’i, tecavüz vakalarının % 50’si, trafik kazalarının % 50’si, hırsızlık olaylarının % 71’i ve intihar vakalarının % 90’ı alkollü iken gerçekleşmekte. Çocuklarımız gençlerimiz ellerinden telefonu tableti bırakmamaktalar ve bilgisayar başında çok fazla zaman harcamaktalar. Bu şekilde hareketsiz bir yaşam ve sağlıksız beslenme sonucu toplumumuzda obezite yaygınlığı tehlikeli boyutlara ulaştı. Kadınlarımızda obezite oranı ile dünyada ülkemiz maalesef birinci sırada. Obezite pek çok hastalığın hazırlayıcısı. Üzülerek söylüyorum; yapılan araştırmalara göre bu nesil bir önceki nesilden daha kısa ömürlü olacak. Tüm bunlar göz önüne alınırsa işimizin ne denli zor olduğu ve Yeşilay’ın önemi daha iyi anlaşılır.” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ ÇORUM’A YEDAM AÇABİLMEK”

Kısa bir zaman önce Çorum Yeşilay Şubesi’ni tekrar faal hâle geçirdiklerini hatırlatan Dr. Ejder şöyle devam etti:

“Bu vesileyle bizden önce bu görevi uzun süre yapıp pek çok emekleri bulunan Yeşilay Çorum Başkanımız Atilla Alpay’a buradan şükranlarımı iletiyorum. Bir önceki Valimizin yardımlarıyla devletimiz tarafından 4 katlı bir bina Yeşilay’ın geçici kullanımına verildi. Yeşilay Genel Merkezi’ne Çorum’da YEDAM yani Yeşilay Danışmanlık Merkezi açılmasını teklif ettik. Kabul ettiler. Belki Türkiye’nin 10 veya 11. inci YEDAM’ı Çorum’da bu binanın ilk iki katında açılacak. Bu binanın 3 ve 4. katlarını da Yeşilay Şube hizmet binası olarak kullanacağız. Burayı sadece bir dernek şubesi olarak değil gençlerin, hanımların, çocukların sürekli uğrayacağı içinde kütüphane, kafeterya, toplantı salonu, masa tenisi, satrancın bulunacağı bir merkez haline getirmek istiyoruz.”

“ÜLKE GENELİNDE ETKİN OLACAĞIZ”

Yeşilay Şubesi olarak sadece Çorum’da değil, tüm ülke genelinde etkin çalışmalara imza atmak istediklerini anlatan Dr. Ejder, Kredi Yurtlar Kurumu’nda sigara kullanmayan öğrencilerin odalarının ayrılması ve onlara pozitif ayrıcalık tanınması, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’ndan ise sigaranın haram olduğuna dair fetva çıkarılması yönünde attıkları adımların şimdiden ilgili kurumlarda yankı bulduğunu söyledi.

Yeşilay Çorum Şubesi Başkanı Dr. İsmail Türker Ejder bir başka öncelikli hedeflerinin ise Türkiye’de güvenli bir kök hücre bankasının kurulması olduğunu sözlerine ekledi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim