Başsavcı Yurdagül, yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:
“15/07/2016 tarihinde FETÖ/PDY terör örgütü tarafından, cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ve Türkiye Cumhuriyet Hükümetinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemeye teşebbüs edilmiş, ayrıca Sayın Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunulmuştur.
Cumhuriyet Başsavcılığımızca darbe girişimi sonrası yürütülen soruşturmalar ile darbe girişimi öncesinde başlatılan ve devam eden soruşturmalar iki ana değerlendirme üzerinden yürütülmektedir.
Birinci olarak, darbe teşebbüsüne iştirak ettiği iddia edilen şüpheliler hakkında yürütülen soruşturmalar 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 309 ve devamı maddeler kapsamında değerlendirilmektedir.
İkinci olarak, Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimi eylemleri, örgüt üyelerinin aralarındaki birliktelik, örgüt yapıları, organize oluş biçimleri, üyeler arasındaki hiyerarşik zincir nazara alındığında Türk Ceza Kanunun 314. maddesi kapsamında "Silahlı Örgüt" olduğu hususunda herhangi bir tereddüt bulunmayan örgüte üye olduğu iddia edilen ancak darbe teşebbüsü ile iltisakı belirlenememiş olan şüpheliler hakkında Türk Ceza Kanunun 314/2 maddesi kapsamında “Silahlı Terör Örgütü Üyeliği” suçundan soruşturmalar yürütülmektedir.
Özellikle Türk Ceza Kanununun 314. maddesi kapsamında Silahlı Örgüt suçları ile ilgili olarak etkin pişmanlık hükümlerinin duyurulmasında fayda görülmüştür.
Türk Ceza Kanununun 314 maddesinin üçüncü fıkrası yollamasıyla ile suç işlemek için örgüt kurulmasına ilişkin hükümlerin silahlı örgüt içinde uygulanacağı hüküm altına alınmıştır. Dolayısı ile Türk Ceza Kanununun 221 maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinin Fetullahçı Terör Örgütü üyeleri için de uygulanması söz konusu olacaktır.
Fetullahçı Terör Örgütünün darbe girişimi eylemlerinden dolayı pişmanlık duyup, örgütten ayrılma isteğinde olan kamu görevlisi ve vatandaşlar için Türk Ceza Kanununun 221 maddesinde etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde işlem yapılacaktır. Buna göre, etkin pişmanlığın uygulamasında; kendiliğinden örgütten ayrılarak teslim olan şüphelilerin örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suç işleyip işlemediği araştırılmakta ve daha sonra hukuki durumları değerlendirilmektedir.
Türk Ceza Kanunun 221 maddesi çerçevesinde verdikleri bilgilerle pişmanlık duyduklarını etkin olarak gösteren ve örgüt mensuplarının ortaya çıkarılmalarını ve yakalanmalarını sağlayan şüpheliler hakkında aynı maddenin üçüncü fıkrası kapsamında ceza verilmeyebilecektir.
Bu şekilde pişmanlık duyan ve Türk Ceza Kanununun 221 maddesinden faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın Cumhuriyet Başsavcılığımıza veya kolluk birimlerine müracaat etmeleri halinde gerekli işlemler yapılacaktır.” (Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim