TBMM Genel Kurulu 25. Dönemin Meclis Başkanını seçmek üzere dün ikinci kez toplandı. Geçici Başkan Deniz Baykal yönetimindeki Genel Kurul’da Meclis Başkanlığı için milletvekilleri CHP İstanbul Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat ve AK Parti Sivas Milletvekili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz üçüncü turda yarıştı.
548 milletvekilinin oy kullandığı üçüncü tur sonuçlarına göre hiçbir aday başkanlık için nitelikli çoğunluğu sağlayamazken bu turda İsmet Yılmaz 259, Deniz Baykal 129, Ekmeleddin İhsanoğlu 80, Dengir Mir Mehmet Fırat 78 aldı. 2 oy boş kullanıldı. Buna göre İhsanoğlu ile Fırat 4. tura kalamadı.
En çok oyu alan İsmet Yılmaz ve Deniz Baykal’ın yarıştığı son turda ise ipi AK Parti’nin adayı İsmet Yılmaz göğüsledi. Yılmaz kullanılan 547 oydan 258’ini alırken, Baykal ise HDP’nin de desteğiyle 182 oya çıktı. 29 oy boş atılırken, 78 oy da geçersiz sayıldı. Sonucun açıklanmasından sonra CHP ve MHP’li milletvekilleri alkışlı protesto gerçekleştirdiler. Oylamanın ardından TBMM'nin yeni başkanı İsmet Yılmaz, tebrikleri kabul etti.



İsmet Yılmaz Kimdir?
“İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas Gürün'de doğdu. Babasının adı İbrahim, annesinin adı Turunç'tur. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı. Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 61. Hükümette Milli Savunma Bakanlığı görevine getirildi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır”
(İHA)

Editör: TE Bilisim