Ülkemizde bitkisel üretimi artırmak, verim ve kaliteyi yükseltmek, sürdürülebilirliği sağlamak ve çevreye duyarlı alternatif tarım tekniklerinin geliştirilmesine yönelik destekleme politikalarının belirlendiğini kaydeden Milletvekili Aras, tarıma yönelik desteklemeler hakkında bilgi verdi.

Arz açığı bulunan, stratejik açıdan önemli, insan sağlığı ve beslenmesi, hayvan sağlığı ve beslemesi için önem arz eden hububat için ton başına 50 TL, çeltik için ton başına 100 TL, baklagiller için ton başına 500 TL, yağlık ayçiçeği için ton başına 400 TL, soya fasulyesi için ton başına 600 TL, kanola için ton başına 500 TL, aspir için ton başına 550 TL, dane mısır için ton başına 30 TL prim desteği verildiğini aktaran Ceylan, son 15 yılda prim desteği miktarının 14 kat arttığını söyledi.

Fark ödemeleri desteklerinin bundan sonraki dönemde de artarak devam edeceğine vurgu yapan Ceylan, Çorum’da 40 bin üreticiye toplam 346 milyon TL. fark ödemeleri desteği ödendiğini belirterek, “İlimizde faaliyete geçirdiğimiz sulama göletleri ve barajlar ile ürün desenimiz genişleyecek ve birim alandan sağladığımız gelir artacaktır. Nadas alanları daraltılacaktır. İlimizde 208 bin hektar sulanabilir alanın yaklaşık yüzde 42’si tamamlanan projelerle sulamaya açılmıştır. Hedefimiz inşaat aşamasındaki ve yeni yapılacak projeler ile bu alanların tamamının sulamaya açılmasıdır.” dedi.

“FAİZSİZ FİNANSMAN DÖNEMİ BAŞLATILDI”

Ahmet Sami Ceylan, çiftçilerin finansman ihtiyacını daha makul oranlarla karşılamaları amacıyla 2002 yılında yüzde 59 seviyesinde olan kredi faiz oranlarının, sıfır ila yüzde 8,25 aralığına düşürüldüğünü belirterek, “Birçok tarımsal faaliyet, faizsiz kredi kapsamına alındı. Son 15 yılda toplam 179 milyar TL tarımsal kredi kullandırıldı. Hayvancılık, sulama, sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi, çok yıllık yem bitkileri üretimi yatırımları, damızlık kanatlı yetiştiriciliği, su ürünleri yetiştiriciliği ve sera modernizasyonu yatırımlarında faizsiz finansman dönemi başlatıldı, kredi faizleri sıfırlandı.” şeklinde konuştu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim