Atatürk'ün ideali olan çok partili demokrasiyi kurma girişiminin ilkinin Şeyh Sait ayaklanması ile sonuçlandığını belirten Demirer, Cumhuriyet rejimi ve ülke bütünlüğünün ciddi bir tehlike ile karşı karşıya kaldığını söyledi.

1930 Ağustos'unda yine Atatürk'ün özendirmesiyle Fethi Okyar’ın Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurduğunu, kısa sürede Cumhuriyet ve devrim karşıtlarının partiye egemen olmaya başladığını kaydeden Demirer, “Fethi Bey 17 Kasım 1930'da partinin denetiminden çıktığını görerek kurduğu partiyi kapattı.

Partiyi ele geçirerek yenilikleri engellemeye ve halkı modernleşme girişimlerine karşı kışkırtmaya çalışan bazı çıkardığı gruplar harekete geçti. Manisa'da Mehdilik iddiasında bulunan Derviş Mehmet ve adamları İzmir'in Menemen İlçesi'ne geldi. Derviş Mehmet ve arkadaşları, 25 Aralık 1930 tarihinde, kendilerine taraftar toplamak amacı ile camii çıkışında halka İstanbul'un 70 bin kişilik halife ordusu tarafından kuşatıldığını söyleyip, halkı hükümet konağına doğru yürüyüşe geçirdiler, olayın duyulması üzerine Menemen'de vatani görevine yapmakta olan Öğretmen Asteğmen Kubilay, emrindeki askerlerle olay yerine geldi. Derviş Mehmet ve beraberindekilerden dağılmalarını istedi. Ancak bu isteği isyancılar tarafından reddedildi. Bunun üzerine Kubilay, eğitim mermileriyle doldurulmuş silahlar taşıyan askerlerine isyancıları korkutmak amacıyla ateş emri verdi. Galeyana gelen isyancıların başı Derviş Mehmet “iman gücüne sahip olanlara kurşun işlemez" Kubilay'a saldırdı onu vahşice öldürüp kör bir bağ bıçağıyla kestikleri kafasını ellerindeki sancağın ucuna takıp sokaklarda dolaştırmaya başladılar. Olaya engel olmak isteyen Hasan ve Şevki isimli iki mahalle bekçisi de öldürüldü. Olayın duyulması üzerine çevreden yönlendirilen askeri birlikler süratle duruma hâkim oldu” dedi.

Menemen'de yaşanan vahşi cinayetlerin Cumhuriyet'i “muhafaza ve müdafaa” zorunluluğunda olanların her an uyanık olması gerektiğini çok net biçimde ortaya koyduğunu dile getiren ADD Şube Başkanı Demirer, “Biz Atatürkçü ve Cumhuriyetçiler katledilişinin 87. yılında devrim şehidi Kubilay'ı saygı minnet ve şükranla anıyoruz. ‘Cumhuriyetin ilelebet payidar’ kalacağına yürekten inanıyor, uyanık olunmaz, geçmişten gerekli ders çıkarılmaz ise yeni Derviş Mehmet'lerin her an harekete geçebileceklerini Türk Ulusu'na anımsatmayı görev sayıyoruz” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim