Sabahın erken saatlerinde ziyaret ettiği Çarşamba Pazarı’nda vatandaşlar ve esnafın yoğun ilgisiyle karşılaşan Saadet Belediye Başkan Adayı Kemal Kurt, “Pazarcı esnafımız sokakta kurduğu tezgâhlarda soğuk, sıcak demeden tüm mevsimsel koşullarda evine ekmek götürme derdindedir” dedi.

Hükümetin sebze fiyatları üzerinden esnafa yüklenmesine tepki gösteren pazarcı esnafı, “Üretimin az olması nedeniyle fiyatlar arttı. Devlet, üreticiye destek verip denetimleri tam olarak yaparsa bu sorunlar yaşanmaz. Bu fiyatın artışını düşürmenin yolu aradaki komisyoncuları ortadan kaldırmak değil. Komisyoncunun da işleri iyi değil. O iyi olmayınca zincir gibi bizlere yansıyor bizden de vatandaşa yansıyor. Bunun yolu tanzim noktaları değil. Çünkü bizlere ve diğer esnaflara haksızlık olur.

Bizler vergi verip emek harcıyoruz ayakta durmak için. Bizler de evimize ekmek götürüyoruz. Üreticilere yönelik yasa ve çalışmalar olmalıdır. Bu çözüm kalıcı olamayacaktır. Üreticiye mazot, ilaç ve gübre desteği verilirse bu tür kampanyalara da gerek kalmayacak. Bunlar kalıcı çözümler değil çünkü üretici üretemezse fiyatlar her yerde yine yüksek olacak. Fiyatlardan vatandaş ürün alamadığı için bizler de satamadığımız için şikâyetçiyiz. Talep fazla ürün talebi karşılamıyor. Fiyatlar bahara doğru zaten düşecektir” diye konuştular.

Saadet Adayı Kemal Kurt ise tüm yaşananların sebebinin tarımda uygulanan yanlış politikalar olduğunu söyledi.

Türkiye’nin bir zamanlar tarımda "kendine yeterli" az sayıda ülkeden biri olmakla övünürken emperyalist metropollere muhtaç hale geldiğini kaydeden Kurt, “Tütünde üretim ve kalite yönünden ilk sırada yer alınmansa karşın Afrika ülkelerinden bile tütün ithal ediliyor.

‘Tahıl ambarı’ olmakla övünülürken buğday ithal eder duruma gelindi. Yeşil mercimeği dünyaya tanıtan ülke iken şimdi Kanada'dan ithal ediliyor. Bir zamanlar halkın temel gıda olan kuru fasulye Arjantin ve İspanya'dan ithal ediliyor. Bir zamanlar et ihraç ederken şimdi Sırbistan’dan, Bulgaristan’dan, Rusya’dan et ithal eder olduk.

Bu tablo tam anlamıyla bir ‘tarımsal çöküşü’ ortaya koymuyor mu?

Yapılanlar ortada. Tarımı mahveden, çiftçiye ayrılması gereken payın ancak 3’de 1’ni veren iktidar tarım iflas edip, bütün ürünlere zam gelince 2 büyükşehirde tanzim satış noktaları kurdu! Yıllarca tüp ve gaz kuyruklarını anlatarak oy toplayan iktidar bugün bu milleti sebze ve meyve kuyruklarına mahkûm etti” ifadelerini kullandı. (Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim