Her iki projenin tanıtım ve iştirak toplantısı dün Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Derviş Günday Salonu’nda gerçekleştirildi.
İl merkezi ve ilçelerden yaklaşık 400 süt üreticisinin katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan Birlik Başkanı Hayati Selbeş, uygulamaya konulacak projelerle süt üreticilerinin daha nitelikli verim almalarını ve kazançlarını artırmayı amaçladıklarını söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Çorum Süt Üreticileri Birliği Müdürü Duran Topuz ise katılımcılara projelerle ilgili çeşitli bilgiler aktardı.
“Çiğ Süt Kalitesini İyileştirme Projesi” kapsamında her işletmeye üretilen süt miktarına göre karşılıksız olmak üzere soğutucu tank ve sağım sistemi verdiklerini belirten Birlik Müdürü Topuz, “Proje, işletmelerde el değmeden sağılan ve doğal kalitesinde muhafaza edilen sütü gerçek değerinde pazarlayarak ekstra süt kalite primi ile sistemin borcunu ödemek ve daha sonra bu sistemi üreticiye hediye etmeye dayanıyor. İlimizde ilk defa bire bir soğutuculu sağım hanesi olan küçük işletmeler oluşturmayı hedefleyen bu proje ile küçük işletmelerin ürettiği sütü büyük çiftlikler gibi gerçek değerden süt pazarlamasını sağlamak temel amacımız.” diye konuştu.
Proje uygulamalarıyla ilgili çalışmaların hızla devam ettiğini dile getiren Duran Topuz, bu projeden yararlanacak işletme sayısının 2015 yılında 300’e ulaşmasını beklediklerini kaydetti.

Pilot köyler hangileri?
Birlik Müdürü Duran Topuz, projenin öncelikle uygulanacağı pilot köyler olarak ise SS Tanrıvermiş Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve çalışma sahası, Çitli, Sarıhasan, Konaklı, SS Eskice Köyü TKK ve çalışma sahası, Karasar, K.Düvenci, Kışladeresi, B. Düvenci, Ataköy, Araphacı, İkipınar, Boğacık, Kuşsaray, Elvençelebi, B.Palabıyık, Karaağaç, Atçalı, Pancarlık, Bayat, Serpin, Çatak, Ayaz, Türkler, İsmailköy, Beydili, Paşaköy, Yeniköy, Deliler, Altınbaş, Çanakçı, Seydim, Karapürçek, Köprüalan, Celilkırı, Yaydiğin, Eskiekin, Kazıklıkaya, SS Turgut Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve çalışma sahası, Sazdeğirmeni, Bozboğa, Tarhan, Sarinbey, Serban, Hamdiköy, Seyfe, Sapaköy, Çeşmeören, Kadıkırı, SS Üyük Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve çalışma sahası, SS Saray Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve çalışma sahası, Çalıca, Şekerbey, Yoğunpelit, Çobandivan, Sazak, Şeyhmustafa, Cemilbey Köyü ve SS Çayköy Dogla Kargı Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve çalışma sahası olarak açıkladı.

Birlik üyelerine damızlık hayvan
Süt Üreticileri Birliği Müdürü Duran Topuz, ikinci projelerinin Ziraat Bankası ile yapılan protokol kapsamında Birlik üyelerine damızlık hayvan dağıtmak olduğunu, bu projenin ayrıntılarının önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.
Duran Topuz konuşmasını, “Her kesim tarafından özellikle bilinmelidir ki süt hayvancılığının kurtuluşu hayvan popülâsyonundaki genetik kalitenin iyileştirilmesi ve korunması ve buna bağlı olarak üretilen sütün arzu edilen kalite kriterlerinde muhafazasını sağlayacak altyapının oluşturulmasıyla mümkündür. Elde edilecek süt kalitesi rekabet gücümüzü artırarak bizi pazarda söz sahibi yapacaktır. Amaca ulaşabilmek için üreticilere, üretici örgütlerine, yerel idarelere, siyasi iradelere ve her kademedeki yatırımcılara çok büyük görev düşmektedir.” şeklinde tamamladı.
(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim