Organizasyonun Çorum ayağında görev alan Melek Gizem Çataroğlu, tüm bağımsız ve aktivist kadınlara çağrıda bulunarak, “Ojenizi, rujunuzu sürünün… Topuklu ayakkabılarınızı giyinin… Sadece kendinizi süslemekle kalmayın, bisikletinizi de çiçeklerle kurdelelerle takıp takıştırın ve bize katılın.” dedi.
İlk kez 2013 yılında “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği çerçevesinde İzmir’de hayata geçirilen “Süslü Kadınlar Bisiklet Turu” bu yıl Çorum’da da gerçekleştirilecek.
25 Eylül Pazar günü Türkiye’nin 28 kentiyle aynı anda yapılacak etkinlik kapsamında, “Süslü Kadınlar” Atatürk Anıtı’ndan Çorum Müzesi’ne kadar pedal çevirecekler.
Organizasyonun Çorum ayağında görev alan Melek Gizem Çataroğlu, Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun tamamen bir “kadın etkinliği” olduğunu belirterek, “Daha çok kadının bisiklete binmesini teşvik etmek için aktivist ve bağımsız kadınların yer aldığı bu organizasyona her kesimden gönüllü kadınları bekliyoruz.” dedi.



Pazar günü saat 16:00’da Atatürk Anıtı’ndan başlayacak olan etkinlik hakkında bilgi veren Melek Gizem Çataroğlu, bisiklet turuna katılım için, adından da anlaşılacağı üzere “Süslü” ve şık bir kıyafetle gelmenin ön koşul olduğunu söyledi.
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu’nun herhangi bir dernek veya kuruluş tarafından düzenlenmediğinin altını çizen Çataroğlu, ŞU bilgileri paylaştı:
“Süslü Kadınlar Bisiklet Turu, bir kadın etkinliğidir. Bu etkinliği dernek veya kuruluşlar değil; aktivist, bisiklete binen kadınlar organize etmektedir. Gönüllü katılımcılardan oluşur. Turda herkes kendinden sorumludur. Bisikletini kendi temin eder. Yılda bir kez yapılan bu kısa bisiklet turunda kişi sadece kendini temsil eder. Tur her kesimden bisikletli kadını kapsar. Amacımız daha çok kadının bisiklete binmesini teşvik etmektir. Bu aynı zamanda bir dikkat çekme eylemidir. Gülümseyen bir eylemdir. Ancak bu turda kişi ön plânda değildir. Bu tur tüm Türkiyeli kadınların turudur. Bağımsız, reklamsız, parasız ve siyasisiz her kesimi kapsayan bir turdur. Eylül ayının sonlarında yapılmasının nedeni, 25 Eylül Dünya Otomobilsiz Kentler Günü’ne dikkat çekilmek istenmesidir. Tur sırasında çekilmiş fotoğrafların kamuya açık paylaşılabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle fotoğraflarının paylaşılmasını istemeyen katılımcıların, fotoğraf çektirmemelerini hatırlatmakta yarar görüyorum. Tura şık bir kıyafetle gelme en önemli şartlardan biridir. Ön plânda olmamak kaydıyla erkekler de gelebilir. Ancak turun bir kadın etkinliği olduğu unutulmamalıdır.”
Melek Gizem Çataroğlu, etkinliğe katılmak veya daha detaylı bilgi almak isteyenlerin, kendisine 5354167482 numaralı telefondan ya da “https://www.facebook.com/mlkgzm” sosyal medya hesabından ulaşabileceklerini sözlerine ekledi.



“SÜSLÜ KADINLAR BİSİKLET TURU”NUN HİKÂYESİ…
Süslü Kadınlar Bisiklet Turu etkinliği ilk kez 2013 yılında “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” etkinliği çerçevesinde İzmir’de yapıldı. Bu etkinlik Sema Gür tarafından facebook etkinliği olarak açıldı ve kulaktan kulağa dolaşarak birçok kadına ulaştırıldı. Yaklaşık 300 kadın, en güzel kıyafetlerini giyerek ve bisikletlerini çiçeklerle ve kurdelelerle süsleyerek Konak Meydanı’nda toplandı. Alsancak’a kadar pedal çeviren kadınlar, turun ardından “şehirlerde egzoz kokusu yerine parfüm kokusu olsun” konulu basın açıklaması yaptılar.
2014’de ikinci defa düzenlenen etkinlik, yazılı medyada ve televizyon kanallarında yayınlanarak daha fazla kişiye ulaştı ve katılımcı sayısı iki katına çıktı.
2015 yılında ise 20 Eylül günü 10 kentte eş zamanlı olarak yapılan etkinlik, yerli ve yabancı basında günlerce gündemde kaldı.




(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim