Oturuma Vali Necmeddin Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nurcan Baykam, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda konuşan Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı-Adli Bilimciler Derneği Adli Hemşirelik Komisyon Başkanı Prof.Dr. Yurdagül Erdem, Adli Hemşireliğin; hemşirelik bilgilerinin yargının hizmetine sunulmasıyla ilgili bir uzmanlık alanı olduğunu, bugüne kadar 350’ye yakın öğrencinin bu konuda yetiştirildiğini dile getirdi. Adli Hemşirelere özellikle şiddete uğrayan kadınlar için çocuk izlem merkezlerinde, ceza evleri, ıslah evleri adli psikiyatride araştırmalarda, şiddet olaylarında bilirkişi olarak, adli bulguların toplanması konusunda ihtiyaç bulunduğunu anlatan Erdem, adli hemşireliğin lisans üstü düzeyde tezlerle geliştirilmesi gerektiğini ve ancak iki üniversitede lisans üstü eğitim verilebildiğini söyledi.

İstinye Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölüm Başkanı ve Adli Bilimciler Derneği Adli Gerontoloji Komisyonu Başkanı Prof.Dr. İlhan Tomanbay ise konuşmasında; Adli Gerontoloji’nin son yıllarda bir ivme kazandığını, Adli Bilimler Derneği’nin de desteği ile bugünlere geldiklerini vurguladı. Türkiye’de yeni bir bilim dalının filizlenmesine katkı vermekten mutlu olduğunu belirten Tomanbay, “Adli Gerantoloji çalışmalarına her yıl yeni katılımlar olduğunu görüyoruz. Dünyanın yaşlandığı bir çağda, önümüzdeki yıllarda daha da artacak, %15lere giden bir yaşlı nüfus var. Yeni örgütlenmelere yeni mesleklere ve yeni çözümlere ihtiyaç var. Yaşlanmak olumlu görünmese de ömrün uzaması ve yaşlandıkça gençleşmek herkesin istediği Gerantoloji bunu inceleyen bir bilim dalı” dedi.

Sempozyumda konuşan Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Bölümü Dekan Yardımcısı Doç.Dr. Nuriye Büyükkayacı Duman, konuşmasında Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin yeni doğan bir çocuk olduğunu, ilk defa uluslararası bir kongre düzenlediklerini kaydetti. Kongrenin düzenlemesinde destek olan başta Rektör Prof.Dr Reha Metin Alkan olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ettiğini kaydeden Duman, sempozyumda 3 farklı disiplinin 3 farklı biçimde adli konulara eğilmesinin inceleneceğini, her türlü suçun önlenmesinde başarının sırrının adli bilimler alanında nitelikli insanların varlığına bağlı olduğunu söyledi. Duman, “Suç ve suçun sınır tanımadığı günümüzde teknoloji yasadışı güçler tarafından da kullanılmaktadır. Ülkemizde de yeni patent alacak şekilde yeni geliştirmeler gerekmekte. Yeni durumlara karşı yeni çözümler gerekmektedir” dedi.

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nurcan Baykam da konuşmasında; ülkeye ve dünyaya da önemli katkılar sağlayacak bir sempozyum düzenlediklerini dile getirdi.

Hitit Üniversitesi’nin büyümek için büyük çalışmalar içinde olduğunu ve basamakları hızla çıkmaya devam ettiğini söyleyen Baykam, “Nitelikli akademik çalışmalar en önemli unsurlardan. Bilimsel düzeyi yüksek bir toplantı olacağından eminim. Tüm paydaşlara etkinliğin oluşmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Son olarak kürsüye gelen Vali Necmeddin Kılıç ise üniversitenin sağlık alanında çok güzel işler yaptığını ve yapmaya da devam ettiğini söyledi. Tıp Fakültesi’nde 160’ın üzerinde Akademisyen bulunduğunu ve özgün eğitim verilebildiğini söyleyen Vali Kılıç, “Diş hekimliğini kurmak üzereyiz. Sağlık bilimleri fakültesi de güzel çalışmalara imza atıyor.

Hukuk Fakültesi mezunuyum ama adli konularla ilgili kanunları ilk kez duydum önemini de hemen kavradım. Delillerin toplanması çok önemli” dedi. Yapılan konuşmaların ardından ilk oturuma geçildi

Ülkemiz için önemli sosyal sorunlar; parçalanmış aileler, Çocuk suçluluğu, Aile içi şiddet, Kadına yönelik şiddet, Çocuk istismarının önlenmesi, Hasta hakları ve hasta güvenliği, Sağlık çalışanlarının hakları, Madde bağımlılığı, uyuşturucu ile mücadele, Dezavantajlı grupların sorunları ve Savaşlar ve göçün adli yönden sorunları gibi konuların işleneceği sempozyumun ilk oturumu Prof. Dr. İlhan Tomanbay başkanlığında gerçekleştirildi. Oturumda Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Akdur “Afet ve Risk Yönetimi”, Ankara Vali Yardımcısı Dr. Ayhan Özkan “Afetlerde Yerel Yönetimlerin Rolü”, Ankara Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Planlama ve Risk Azaltma Daire Başkanlığı Daire Başkanı Yusuf Aysu “AFAD’ın Çalışmaları”, Samsun HEPFİT Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezi’nden Dyt. Serhat Hepçin ‘de “Afetlerde Beslenme Sorunları” konularında bilgiler verdi. Sempozyum 20 Ekim tarihine kadar devam edecek. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim