Çorum Belediyesi’nin 2016 yılında uygulayacağı gelir tarifesi yeniden belirlendi. Bu kapsamda başta su ve otobüs ücretleri olmak üzere belediyenin tüm hizmetleri, aldığı vergi ve harçlar çeşitli oranlarda zamlandırıldı.
CHP Belediye Meclisi Grubu yeni tarifede bazı bölümler için itirazları olduğunu dile getirse de 1 Ocak 2016’dan itibaren geçerli olacak olan tarife oy çokluğu ile kabul edildi.
Çorum Belediye Meclisi’nde yılın son toplantısı Belediye Başkanı Muzaffer Külcü yönetiminde dün akşam gerçekleştirildi. Ertuğrul Demiran ile Hasan Levent Çöphüseyinoğlu’nun mazeretlerinin kabul edilmesi sonrasında gündeme geçilmeden önce Semrin Kaleli tarafından Dünya Gönüllüler Günü ve Ulu Önder Atatürk tarafından Türk Kadını’na Seçme Seçilme hakkının verilmesiyle ilgili bir konuşma yapıldı. Başkan Külcü’nün de Kaleli’nin değerlendirmelerine katıldığını belirterek yaptığı konuşmada son 1 yılın muhasebesinin yapılması dileğinde bulunduğu gözlendi.

ÜCRETLERE ONAY
Toplantıda daha sonra Tarife Komisyonu tarafından hazırlanan Belediye’nin 2016 yılında uygulamaya koyacağı Gelir Tarifesi ele alındı. Üyelere önceden yollanan yeni gelir tarifesi oy çokluğuyla onaylandı.
CHP’li Mehmet Tahtasız, 2015’te tarifeye büyük oranda zam yapıldığını söyleyerek bazı bölümlere itirazları olduğunu dile getirdi. Ayrıca içkili yerlerden alınan katı atık bedelinin yüzde 50 artırılmasının bir sebebi olup olmadığını da sordu.

YENİ SU TARİFESİ
Başkan Külcü de oylamaya geçmeden önce yapılan düzenlemenin gerçek anlamda bir zam olmadığını sadece yeniden değerlendirme olduğunu kaydetti. Konuşmanın ardından yeni tarife oy çokluğuyla kabul edildi. Buna göre meskenlerde 0-15 ton arası su ücreti 1.90 TL’den 2.10 TL’ye, 16-30 ton arası su ücreti 2.45 TL’den 2.70 TL’ye, 31 ton ve üzeri su ücreti ise 3.70 TL’den 4.08 TL’ye çıkartıldı. Resmi kurumlar, okullar, cezaevi ve hastanelerde ücret 4.70 TL olarak belirlenirken, turizm teşviğine tabi yerler, vakıflar, yurtlar, hamamlar ve hayır kurumlarına 2.90 TL; ticarethane, yazıhane, işyerleri, oto ve traktörcüler, tavuk çiftlikleri ve mandıralarda bu oran 4.70 TL; fabrika ve sanayi kuruluşları, yağlama ve yıkamacılar ile akaryakıt istasyonlarında 9 TL; Şehit aileleri, dul ve yetim, gaziler, engelli ve engelli aileleri ile başarılı sporcular ise 0.85 TL; inşaatlar 7.16 TL; köyler 2.50 TL ile sulama suyu için de 2.20 TL belirlendi. Atık su ücretleri ise meskenlere 0.60 TL, resmi kurumlara 1.50 TL, turizm teşvikli yerlere 0.90 TL, ticarethanelere 1.50 TL, fabrikalara 1.70 TL, şehit ailelerine 0.35 TL, cezaevi 0.85 TL, Organize Sanayi Bölgesi 1.30 TL ve köyler ise 1.25 TL olarak yeniden belirlendi.

OTOBÜSE ZAM
Öte yandan şehiriçi otobüs ücretleri ile oto terminalindeki şehirlererarası otobüslerin peron gibi ücretleri de kabul edilen komisyon raporuna göre zamlandı.
Buna göre şehir içi tam akıllı kart bileti 1.48 liradan 1.65 TL’ye çıkartılırken, şehir içi öğrenci akıllı kart bileti 1.00 lira iken 1.20 lira olarak belirlendi. 65 yaş üzeri ücretsiz olarak belirlenen ücret Organize Sanayi için 1.80 liradan 2.00 TL’ye çıkartıldı. Şeker Fabrikası’na kadar olan ücret de 2 TL olarak belirlendi. İki binimlik kullan at kart 5.25 TL, elektronik tam kart 5 TL olarak belirlendi.

İMAR AĞIRLIĞI
Belediye Meclisi’nin yılın son toplantısı yine imar ağırlıklı geçti. Toplantıda yeni gelir tarifesinin onaylanmasından sonra İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’nün kadro iptal ve ihdası ele alındı. Başkan Külcü bunun teknik bir değişiklik olduğunu belirterek İnsanlar Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü’ndeki 3 tekniker kadrosunun değişeceğini söyledi.
CHP’li üye Özgür Kılıç da taşeron işçilerin yemeklerinde iki aylık bir mağduriyetleri bulunduğunu söyleyerek bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi. Başkan Külcü de geçen ay 957 TL olması gereken ücretlerin halen Bin 187 TL olarak uygulandığını, taşeronların ücret kaybına uğramadığını ve yeni yapılan ihaleler ile bu ücretin Bin 300 TL’ye çıkacağını vurguladı.
Kadro iptal ve ihdası ile ilgili madde kabul edildikten sonra ise Meclis’te imar ağırlıklı gündeme geçildi. Buna göre Ulukavak, Çepni, Karakeçili Mahallesi, Kadıkırı Köyü, Sarımbey Köyü, İbrahim Çayırı ile İlice Bağları’ndaki plan değişiklikleri ile ilgili İmar Komisyonu’nun raporları kabul edildi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim