Eğitim-İş Şube Sekreteri Özler Arın Bekar konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

Sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen arasında hiçbir fark olmadığını iddia ederek 2007’de getirilip 2011’de kaldırılan ve 2016’da OHAL kararnameleri ile tekrar geri getirilen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasının kadrolu öğretmenlerle farklılıkları tartışmasızdır.

Bakan Ziya Selçuk tarafından dile getirilen sözleşmeli öğretmenlerin özellikle sağlık özründen yararlanabilmelerine yönelik sözleri sonrasında bakanlıkça yapılan açıklamada kadrolu öğretmenler İle sözleşmeli öğretmenleri farklı şartlara tabi tutan bir anlayışla karşı karşıyayız.

Yapılan açıklamaya göre kadrolu öğretmenler anne, baba, eş ve çocukları için alacakları ‘Başkasının güç ve yardımı olmaksızın yaşamını sürdüremez’ ibareli sağlık kurulu raporuna bağlı olarak özre dayalı yer değiştirme isteyebilmekte iken sözleşmeli öğretmenlere bu hakkın verilmeyeceği görülmektedir. Bu insani bir durum değildir. Bu durumdaki bir öğretmenin eşinden, çocuğundan ya da anne babasından ayrı kalmasını kabul etmiyoruz.

MEB kadrolu öğretmenlere tanıyıp sözleşmeli öğretmenlere tanımadığı hak ile çifte standart bir uygulamaya imza atmış olacaktır. Bu durum bu tür rahatsızlığa sahip anne, baba, eş ve çocukların tedavi hakkını, doktor seçme hakkını engellemek anlamına geleceği gibi bu tedavi süresince ve zor şartlarda yaşamını sürdüren yakınlarından uzak kalınmasına sebebiyet vermek anlamına gelmektedir.

MEB’den ve iktidardan beklentimiz sözleşmeli öğretmenliğe son verilmesi, atamaların kadrolu olmasıdır. Öğretmenler arasında hiçbir ayrımı kabul etmiyoruz. Öğretmenler arasında kadrolu, sözleşmeli, uzman, başöğretmen, vekil, ücretli gibi ayrımların olması eğitime ve öğretmenlik mesleğine zarar vermektedir.

Bakanlığın sağlık özründe çifte standardı ne kadar yanlış ise kutsal sayılan aile birliğini hiç sayan anlayıştan yani aile birliği özür hakkı verilmemesinin kabul edilmesi mümkün olmayıp bu yanlıştan da dönülmesini bekliyoruz.

MEB’den yayınlayacağı duyuruda, kadrolu öğretmenlerden farklılık arz etmeyen bir düzenleme yapmasını sözleşmeli öğretmenler adına talep ediyoruz.”

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim