Proje hakkında bilgi veren firma yetkilisi Mustafa Ilıcalı, tesisin tam iklim kontrollü bir sisteme sahip olduğunu, tüm kontrol ve denetimlerin elektronik olarak yapıldığını ve şu an ülkemizde ve Avrupa'da kullanılan en üst segmentte olduğunu söyledi. Ürünlerin tazelik ve özelliklerini koruyarak 12 aya kadar depolanabildiğini ayrıca bu özelliği sayesinde perakende sektöründeki önemli firmalar ile çalıştıklarını kaydeden Ilıcalı, önümüzdeki yıllarda bu kapasitelerini 12 bin tona çıkartacaklarını ifade etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ermiş ise Çorum’da meyveciliğin gelişmesindeki sorunların başında gelen soğuk hava deposu olmayışının yapılan bu yatırım ile sorun olmaktan çıktığını söyledi.
Hasat tarihinde satılan ürünün eder fiyatı ile daha sonraki dönemler arasında bariz fiyat farklarının olduğunu ifade eden Ermiş, Çorum’un üretim ve ulaşımda avantajlı iller arasında yer aldığını, soğuk hava deposuyla turfanda dönemde pazarlama imkânının da  eklenmesiyle üretimde ve pazarlamada da avantajlı iller arasında olacağını dile getirdi.
Ermiş, yaptığı inceleme esnasında şunları söyledi:
“Firma yetkilileri tarafından planlanan yatırımlar içerisinde soğuk hava deposu kapasitenin 12.000 tona çıkarılacağı belirtiliyor, kapasitenin 12.000 tona ulaşmasıyla soğan ve patatesinde depolanmasıyla ilgili sorunlar da ortadan kalkmış olacak.  Ayrıca Bakanlığımızca henüz çağrıya çıkmış Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi programıyla da bu tür işletmelere destek verilmektedir. Yatırımcılarımızı bu programa proje vermeye davet ediyor, ilimiz tarımı için önemli yeri olan soğuk hava deposu işletmeciliği için yapılan çalışmaları destekliyor ve başta Sayın Mustafa Ilıca olmak üzere emeği geçenlere teşekkürlerimi sunuyorum.”




(Haber Merkezi)
 
Editör: TE Bilisim