Yaşanan bu aşırı fiyat artışı bazı spekülasyonlara neden olurken, âdeta dolar kuruyla yarışır hâle gelen patates ve soğanın bu durumunu Recep Tayyip Erdoğan’a seçim kaybettirmek için dış güçlerin tezgâhladığını iddia edecek kadar komplo teorisi üretenler bile çıkmıştı. Güya bazı “fırsatçılar” stoklardaki patates ve soğanları piyasaya sürmeyerek kasıtlı bir fiyat artışına sebep olmuşlar ve böylece Erdoğan’ın “ayağını kaydırmak” için komplo kurmuşlardı.

Sürekli okurlarımızın hatırlayacağı üzere ÇORUM HABER olarak, 24 Haziran’da yapılan seçimlerden hemen bir gün önce kurulan Cumartesi Pazarı’nda patates ve soğanın önümüzdeki süreçte nasıl bir fiyat grafiği izleyeceğini araştırmıştık. Pek çok soğan ve patates satıcısı, fiyat artışının ana nedenini üretim azlığına ve mahsulün hastalıklı olmasına dayandırarak, yapılan spekülasyonların tamamen “yersiz” ve “saçma” olduğu görüşünde birleşmişti.

Verimsiz ve hastalıklı ürün nedeniyle patates ve soğanın sezona yüksek fiyatlarla başladığını belirten pek çok esnaf, bu durumun “normal” olduğunu ve iki haftaya kadar Amasya, Çorum ve Tokat gibi bölge mahsulünün piyasaya çıkmasıyla fiyatların da gerilemeye başlayacağını ifade etmişlerdi.

Düşüncelerini aldığımız pazar esnafı, yaşanan fiyat artışının seçimlerle ya da “dış güçler”le ilgisi olmadığını özellikle vurgularken, patates ve soğanın yükselişinde herhangi bir art niyet aranmaması gerektiğini söylemişlerdi.

Bu hafta bir kez daha Cumartesi Pazarı’na giderek patates ve soğanın son durumuna baktık. 4 liraya satılan kızartmalık iri patates ve kavurmalık küçük soğan 3,3 liraya düşerken; 3,5 liradan satılan haşlamalık küçük patatesin 2,5 liraya; daha önce 5 liradan alıcı bekleyen iri soğanın ise 4 liraya gerilediğini gördük.

Düşüş eğilimine giren muhteşem ikilinin yavaş yavaş havalarının sönmesi, tüketicinin yüreğine bir nebze olsun su serperken, pazar esnafı fiyatlardaki bu gerilemenin önümüzdeki günlerde devam edeceğini dile getirdiler. Satıcılar, patates fiyatlarının 1,5 – 2 TL’de sabitleyeceğini, soğanın ise 2 lirada kalacağı öngörüsünde bulundular.

Recep SERBES

Editör: TE Bilisim