Sistem Temel Lisesi Müdürü M. Uğur Şahin, akademik bilginin yanı sıra her hafta bir takım etkinlikler düzenleyerek öğrencileri hayata hazırladıklarını söyledi.
Tercihlerinde isteyerek ve bilinçli olarak yazdıkları programlara yerleşen bazı öğrencilerin bir süre sonra bölümün beklentilerine uygun olmadığını fark ettiklerini belirten Şahin, “Bu nedenle hayal kırıklığına uğramaktadırlar. Bu da bölümler ve meslekler hakkında edinilen bilgilerin bazen yüzeysel, belki de hatalı olabileceğini göstermektedir” dedi.
Gençlere temel meslekleri tanıtmanın yanı sıra, mesleki gelişimleri ile ilgili ipuçları vermek ve aldıkları eğitimi kendi ilgi alanlarına uygun mesleklere dönüştürebilmeleri için nasıl bir yöntem izlemeleri gerektiği hakkında fikir sahibi olmalarına zemin hazırlamak önemli olduğunu kaydeden Şahin, “Gençlerin kendilerine uygun meslekleri seçebilmeleri için ilgi alanları, kişilik özellikleri ve becerileri ile yapabilecekleri meslekler arasında bir ilişki olduğunun bilincine varmaları gerekir. Bu kapsamda, meslekler hakkında bilgi edinmeleri, bu mesleklere ulaşmak için nasıl bir eğitime ihtiyaçları olduğunu ve bu eğitimleri mesleki gelişim ve kariyer planlaması amaçlı nasıl kullanabileceklerini öğrenmeleri gerekir. Öğrencinin meslek seçimi ile ilgili temel prensipler hakkında bilgi sahibi olmasının yanı sıra, aldığı temel mesleki eğitimlerle (üniversite ya da yüksekokul) kendine uygun bir mesleği nasıl geliştirebileceği hakkında sorgulama ve arama çabası içine girebilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim