Özel Çorum Sınav Anadolu Lisesi tarafından Çanakkale Zaferi’nin 104. Yılı ve Çanakkale Şehitlerini Anma Günü nedeniyle program düzenlendi. Programa, Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Kurucu Müdür Selami Tüysüz, tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin evlatlarına nasip olan büyük bir mücadelenin adı olduğunu vurguladı. Çanakkale’nin Türk’ün imkansızı dünyaya haykırdığı yer olduğunu dile getiren Tüysüz, “Üzerinde yaşadığımız bu kutsal vatan topraklarını bizlerde armağan eden milletimizin varlığının birliğinin ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere silah arkadaşları ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Çanakkale’nin Seddülbahir’de direniş, Conk Bayırı’nda taarruz, Gelibolu’nun en izbe derelerinde korku ve en zirvelerinde asalet, olduğunu belirten

Selami Tüysüz, “Çanakkale inanç, Çanakkale cesarettir. İşgalci devletlerin dönemin en muazzam savaş gemileri ve binlerce askeri ile boğazı kuşatıp saldırması değil, gökten yağmur gibi yağan ateşe göğsünü siper eden aziz Mehmetçiğin adıdır” şeklinde konuştu.

Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise konuşmasında Çanakkale’de olanların genel kültür olarak kalması durumunda bir faydasının olmadığını, Çanakkale ruhunun bu güne taşınması ve yaşatılması gerektiğini, vatan için mücadelenin devam ettiğini söyledi. Bir gün ülkenin topyekün savunmak zorunda kalınabileceğini anlatan Candan, buna hazır olmak için Çanakkale ruhunun korunması gerektiğini vurguladı.

Okul Müdürü Nurhan Dilbaz da konuşmasında 104 yıl önce yüzbinlerce vatan evladının vatanın bedelini ödemek için Çanakkale’ye gittiğini ve bu vatanın diyetinin ağır olduğunu dile getirdi. Çanakkale’yi Çanakkale yapanın gelenler olmadığını oradaki mücadele verenler olduğunu vurgulayan Dilbaz, “Çanakkale’yi Çanakkale yapan, esir yaşamaktansa ölmeyi tercih edenlerin ruhudur. Toprak kanla yoğurulmuş, bedeli canla ödenmişse vatandır. Çanakkale’de yokluk varlığı yenmiş, esaretin zinciri kırılmıştır. Onların taşıdığı asil ruh bizlerin damarlarında dolaşmaktadır” dedi. Şiirlerin okunduğu ve Çanakkale menüsünün dile getirildiği programda son olarak sahnelenen Çanakkale Destanı isimli oratoryo büyük beğeni topladı.

(Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim