Çorum Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ÇESOB) Yönetim Kurulu, Aralık ayı toplantısını yaptı.
Yoğun bir gündemle yapılan toplantıda öne çıkan başlıklardan birisi de 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu’nun 68. maddesine göre sicil kaydı mecburiyeti ile ilgili Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkârlar Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu çalışmalar oldu.
ÇESOB Başkanı Yalçın Kılıç, Çorum’da faaliyet gösterdikleri tespit edilen fakat sicil kaydı olmayan 2 bin 800 işletme sahibinin mağdur olmaması için kendilerine gönderilen tebligat yazılarına istinaden 15 gün içerisinde ilgili sicile kayıt olmasının zorunlu olduğunu söyledi.
Esnaf ve sanatkârların sıkıntı yaşamaması için ÇESOB Yönetim Kurulu olarak kendilerini sicil kaydı hususunda uyardıklarını ifade eden Başkan Kılıç, “Kayıt yapılmaması durumunda; 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanununun 'Sicile kayıt mecburiyeti ve sicil işlemleri' başlıklı 68. maddesinde esnaf ve sanatkârın işe başlama tarihinden itibaren 30 gün içinde bağlı bulundukları sicile tescil ve sicil gazetesinde ilan ettirmekle yükümlü olduğu hüküm altına alınmıştır. Tescili mecbur olup da kanuni şekilde ve müddeti içinde kayıt ettirmemiş olanlar hakkında, Türk Ticaret Kanununun 35. maddesindeki davet hükümleri uygulanır. Buna rağmen, kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeyenler, birlik tarafından ruhsat vermekle yetkili ilgili kurum ve kuruluşlara bildirilir. İlgili kurum ve kuruluşlar, sicil kaydı yapılana kadar bunların faaliyetlerini durdurur.
Ayrıca Türk Ticaret Kanunun madde 33’de tescili zorunlu olup da kanuni şekilde ve süresi içinde tescili istenmemiş olan veya 32. maddenin üçüncü fıkrasındaki şartlara uymayan bir hususu haber alan sicil müdürü, ilgilileri, belirleyeceği uygun bir süre içinde kanuni zorunluluklarını yerine getirmeye veya o hususun tescilini gerektiren sebeplerin bulunmadığını ispat etmeye çağırır. Sicil müdürünce verilen süre içinde tescil isteminde bulunmayan ve kaçınma sebeplerini de bildirmeyen kişi, sicil müdürünün teklifi üzerine mahallin en büyük mülki amiri tarafından bin(1000) Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılır. Süresi içinde kaçınma sebepleri bildirildiği takdirde, sicilin bulunduğu yerde ticari davalara bakmakla görevli asliye ticaret mahkemesi, dosya üzerinde inceleme yaparak tescili gerekli olan bir hususun bulunduğu sonucuna varırsa, bunun tescilini sicil müdürüne emreder, aksi takdirde tescil istemini reddeder. Süresi içinde tescil isteminde bulunmayan veya kaçınma sebeplerini bildirmeyen kişinin ikinci fıkradaki cezayla cezalandırılması bu fıkra hükmünün uygulanmasına engel oluşturmaz” dedi.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim