Belediye Meclis Toplantısı’nda 2015 yılının bitmesine haftalar kaldığını belirterek bu yılın savaşlar, acılar, terör, kadın cinayetleri, siyasi belirsizlikler, restleşmeler derken kayıp bir yıl olduğunu savunan Semrin Kaleli, toplantı öncesinde grubu adına bir konuşma yaptı. Dünyanın ne hale geldiğini, her yerde savaş, öfke ve ölümün olduğunu söyleyen Kaleli, iki gün önce Dünya Gönüllüler Günü’nün kutlandığını, anarşik uluslararası sistemde sevgiyi temel alan, iyiliklerin kötülükleri yeneceğine inanan gönüllülerin iyi ki var olduğunu söyledi.
Konuşmasının devamında 5 Aralık gününün aynı zamanda Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin yıldönümü olduğunu söyleyen Semrin Kaleli, “Geçmişe dönüp baktığımız da gönüllü Anadolu kadınının da, Kurtuluş Savaşı yıllarındaki cesur ve fedakar davranışlarına tanık oluyoruz. İşgale direnişi örgütlemek üzere Anadolu'ya geçen Mustafa Kemal'in Havza'dan yaptığı ‘düşman işgalinden kurtuluşumuz için her yerde protesto mitinglerinin düzenlenmesi’ çağrısına sahip çıkan kahraman Türk kadını, büyük mitinglerde yaptıkları ateşli konuşmalarla kitleleri harekete geçirmişlerdi. O gönüllü Anadolu kadını gerektiğinde cepheye koşup savaşmış, gerektiğinde kağnı arabalarıyla silah taşımış, gerektiğinde yaralı askerleri sarıp sarmalamıştı. Mustafa Kemal, savaş boyunca Anadolu kadınının cesaret ve fedakârlığım görmüş, onların sosyal hayatta da erkeklerle yan yana yürümesini istemişti” dedi.
Kaleli konuşmasının devamında Cumhuriyetin ilanının ardından kadınlara yönelik yapılan reformları birer birer anlatarak 5 Aralık 1934’te verilen seçme seçilme hakkı uyarınca 1935’te yapılan ilk seçimde kadınların 17 sandalye ile TBMM’de temsil edilir hale geldiğini vurguladı. Semrin Kaleli kendilerine bu imkanı tanıyan başta Ulu Önder Atatürk olmak üzere, kurtuluş mücadelesinde fedakârlıktan kaçınmayan tüm anaları rahmet ve minnetle andığını sözlerine ekledi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim