Çorum Şeker Fabrikası’nın 1033 dekar arazi üzerine kurulu entegre bir tesis olduğunu belirten Aytekin, Çorum’un en büyük kuruluşlarından biri olan fabrikanın temelinin 1987 yılında atıldığını ve üretime 1991 yılında başladığını anlattı.
Fabrikanın ürettiği ana ürünün kristal toz şeker olduğunu ve yan ürün olarak ta melas ve pancar posası üretildiğini söyleyen Aytekin, yaş pancar posasının hayvan yemi olarak kullanıldığını ve besiciliğin gelişmesinde önemli katkı sağladığını kaydetti. Melas’ın ise maya ve alkol sanayisi olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanıldığını dile getiren Aytekin, 2016 yılında fabrikaya bağlı Çorum merkez, Alaca, İskilip, Kızılırmak, Osmancık, Sungurlu ve Yerköy olmak üzere 7 bölge şefliğine bağlı 130 köyde 2678 çiftçi tarafından 76650 dekarlık alanda pancar ekimi yapıldığını söyledi. Bu alandan elde edilecek ürün miktarının 400 bin ton olduğunu ayrıca Ankara, Kırşehir ve Çarşamba şeker fabrikalarından alınacak 374 bin ton pancar ile işlenecek miktarın 744 bin tona ulaşacağını dile getiren Fabrika Müdürü Ramazan Aytekin, üretimin 23 Eylül tarihinde başlayacağını ve 98 gün süreceğini işlenen pancardan yaklaşık olarak 100 bin ton şeker, 35 bin ton melas, 170 bin ton yaş pancar posası üretiminin beklendiğini anlattı.
Aytekin fabrikanın bu yıl yapacağı üretim faaliyetlerinden bölgeye sağlayacağı parasal değerin ise 300 bin lira civarında olacağını dile getirdi.
(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim