T24'ten Hülya Karabağlı imzalı habere göre, 81 il ve 972 ilçenin her biri için tek tek incelenen sonuçlara göre Çorum’da AK Parti+MHP ittifakı ‘kesin kazanır’ yorumu yapıldı. Haberde Çorum’da muhalefetin seçimi kazanma ihtimali ise CHP (MHP+İyi Parti) ittifakı ile mümkün olabildiği ortaya konuldu.

M. Günal Ölçer ve ekibi tarafından yşapılan araştırmada partilerin ittifak yaptığı ve yapmadığı 13 senaryoda 81 il ve 972 ilçenin her biri için tek tek inceleme yapıldı. Seçime sadece İstanbul özelinde bakıldığında farklı bir durumla karşılaşıldığı, AK Parti’nin HDP ile birlikte hareket etmesinin seçimi kazanmasına yeterken, MHP ile işbirliği yapmasının seçimi kazanması için yeterli olmadığı belirtildi.

Yerel seçimlere herhangi bir partiyle ittifak yoluna gitmeden siyasi partilerin tek başına katılmaları halinde ortaya çıkan sonuçlar da oldukça çarpıcı. Buna göre, İyi Parti, hiçbir il ya da ilçede kazanamıyor. MHP, sadece 4 ilçe (Kırıkkale-Sulakyurt, Erzincan-Üzümlü, Osmaniye-Toprakkale ve Şanlıurfa-Harran) dışında hiçbir ilde kazanamıyor.

AK Parti tek başına yerel seçime girerse, AK Parti-MHP ittifakıyla, AK Parti-HDP ittifakıyla yerel seçimler girerse senaryolarına göre yapılan araştırmaya göre şunlar hesaplandı: HDP ittifaksız en az 12 il ve 93 ilçe; CHP ittifaksız en az 7 en çok 16 ilde ve en az 153 en çok 223 ilçede ve AK Parti ise ittifaksız en az 18 il ve 320 ilçede seçim kazanabiliyor. AK Parti+MHP ittifakının kesin olarak kazanabileceği il sayısı en az 45 olarak hesaplandı.

AK Parti + HDP işbirliği ülkede 30 ili kazanırken, İstanbul özelinde ise farklı bir durum oluşuyor. İstanbul’da AK Parti’nin HDP ile birlikte hareket etmesi seçim kazanmasına yeterken, sadece MHP ile işbirliği yapması seçimi kazanması için yeterli olmuyor. Bu nedenle AK Parti’nin İstanbul’u kazanması için ya HDP ile işbirliği yapması ya da AK Parti+MHP işbirliğinin karşısında oluşabilecek CHP+İyi+HDP ittifakını engellemesi gerekiyor.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim