Mustafa ve Ali Ilıca kardeşlerin Saraylım Tarım adıyla modern elma üretimi için kurdukları 90 dekarlık bodur meyve bahçesiyle birlikte Organize Sanayi Bölgesi’ne inşa edilen 6 bin tonluk soğuk hava deposu, Çorum’un ve Bölge’nin önemli bir eksikliğini gideriyor.
Tesisin Çorum Hali’nde faaliyet gösteren esnafa tanıtılması için bir organizasyon düzenlendi.
Dün gerçekleştirilen tanıtım etkinliğine Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ve Hal Müdürü Tuncel Baykal’ın yanı sıra çok sayıda Hal esnafı katıldı.
Saraylım Gıda Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Ilıca, Oğuz Ilıca ve Emrah Ilıca’nın ev sahipliğinde gerçekleşen tanıtımda konuklara tesisler gezdirilerek, çeşitli bilgiler aktarıldı.
Kendi bahçelerinde ürettikleri elmaların sağlıklı ortamlarda muhafaza edilmesi için Organize Sanayi Bölgesi’ne 5 milyon lira harcama yaparak 6 bin tonluk iki soğuk hava deposu ve paketleme tesisi kurduklarını anlatan Oğuz Ilıca, en son teknolojik donanıma sahip tesislerin Avrupa’daki modelleri örnek alınarak plânlandığını söyledi.
Oğuz Ilıca bu tesislerde başta Hal esnafı olmak üzere Çorum halkına da hizmet vereceklerini dile getirerek, “Sebze ve meyve depolama hizmeti konusunda hemşehrilerimiz Kayseri ve Amasya gibi illere gitmek zorunda kalıyordu. Şehrimize kazandırdığımız bu tesislerle bu hizmeti Hal esnafımız başta olmak üzere halkımızın ayağına getirdik.” dedi.
Saraylım Tarım Yönetim Kurulu Üyesi Ali Ilıca da meyve yetiştiriciliği konusunda alanında uzman kişilerden danışmanlık hizmeti aldıklarını ve bilimsel veriler ve yöntemler ışığında üretim yaptıklarını aktararak, bu konuda Hal esnafıyla görüş alışverişine açık olduklarını vurguladı.
Türkiye’deki en modern depolardan birine sahip olduklarını kaydeden Ali Ilıca, “Bu depolarda hiçbir kimyasal kullanmıyoruz. Meyvenin salgılamış olduğu etileni baskı altında tutuyoruz. Dinamik kontrol atmosferli depomuza koyduğumuz ürünlere 12 ay garanti veriyoruz. Kendi doğal ortamında meyveleri bekletiyoruz. Kalıntı bırakan ilaçlar kullanmıyoruz. Klâsik yöntemlerle tarım yapma dönemi artık geçti. Biz bu işe gönlümüzü koyduk. Yüreğimizi açtık. Bu depo tüm bölgeye hitap edecek. Depomuz 14 bin tona ulaştığında burayı entegre tesis hâline getirerek markalaşacağız” şeklinde konuştu.
Belediye Başkan Yardımcısı Turhan Candan ise tesisin Çorum’da önemli bir boşluğu dolduracağını dile getirerek, işletme sahiplerine girişimlerinden ötürü teşekkür etti.
Tanıtım etkinliği, davetlilere sunulan yemek ikramıyla sona erdi.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim