İl Genel Meclisi’nin önceki gün yapılan toplantısında “Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesi” konusunda söz alarak güncel kadın sorunlarına işaret eden Av. Burçin Solmaz Polat’a konuşması sırasında sözel şiddet uygulandığını dile getiren Çorum Baro Başkanlığı, Kaya’yı kınadı.

Olayla ilgili olarak Baro Başkanı Altan Akpınar, Baro Yönetim Kurulu üyeleri, Çorum Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri ile avukatların katılımı ile Adliye önünde bir basın açıklaması yapıldı.

Baro Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gülhan Keleş’in okuduğu basın açıklamasında İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya’nın olayın ardından özür mahiyetinde yaptığı açıklamalarına değinilerek “Samimi bir özür bekliyoruz” denildi.

Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği 5 Aralık gününde Av.Burçin Solmaz Polat’ın İl Genel Meclisi’nde yaptığı açıklamalarda “sözel şiddet”e maruz kaldığını söyleyen Keleş, Kaya’yı kadın hakları mücadelesi veren ve bu yolda emek vermeye devam eden Çorum Barosu ile Kadın Hakları Komisyonu olarak kınadıklarını açıkladı.

Kadına yönelik şiddetin her türlü resmi söyleme konu olduğunu hatırlatarak konunun bir kadın tarafından dile getirilmesinin nasıl olur da “asılsız iddia” muamelesi gördüğünü merak ettiklerini belirten Keleş, “ Şiddet kimden ve nereden gelirse gelsin, kime karşı yapılırsa yapılsın, neden uygulandığına bakılmaksızın ortak bir bilinçle şiddete karşı ortak bir duruş sergilenirse son bulacaktır. Mücadelede gerçek bir sonuca varılmak isteniyorsa devletin; uygulanacak politika ve yöntemlerde, çok yönlü, bütüncül ve kararlı olması zorunludur. Her şeyden önce kadının bir birey olduğunun kabulünü sağlayacak toplumsal zihniyet dönüşümü sağlanmalıdır.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi mücadelesinde bu mücadelenin paydaşı olan herkesin samimi olması gerekmektedir. Özellikle devletin, hükümetin ,siyasi makamların kadına bakış açılarını; kadın sorununu çözecek yönde dönüştürmeleri gerekmektedir. Yasaları çözüme odaklı değiştirirken; kullanılan dilin siyasi amaçlı olarak; kadın haklarına aykırı olması, toplumsal zihniyet değişikliğinin önündeki en büyük engeldir. Yasa uygulayıcılarının, temsil makamlarında yer alanların ve tüm devlet kurumlarındaki görevlilerin, söylemlerinde titizlik göstermesi şarttır. Çorum İl Genel Meclisi Başkanı da bu hususta titizlik göstermesi beklenebilecek en doğal davranış biçimidir” diye konuştu.

İl Genel Meclisi Başkanı Kaya’nın bu olayın ardından yaptığı açıklamalara da tepki gösteren Keleş, uygulananın sözel şiddet olduğunu, meslektaşlarının yaptığı resmi verileri açıklamanın tüm resmi ağızlardan dile getirildiğini, bunları bir kadından duymanın neden birilerini rahatsız ettiğini, özür açıklamasının bile samimi olmadığını sözlerine ekledi.

Baro Başkanı Altan Akpınar da kadınlara seçme ve seçilme hakkı verildiği bir günde böyle bir olaya imza atan İl Genel Meclisi Başkanı Halil İbrahim Kaya’yı kınayarak “Kendisi özründe bile samimi değildir. Yaptıkları ile tarihe geçmiştir. Bir kez daha uygulamaları nedeniyle kınıyoruz” dedi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim