Bu saldırıları gerçekleştirenlerin en ağır şekilde cezalandırılmasını, sağlıkta şiddetin önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını istemelerine rağmen hiç bir gelişme göremediklerini anlatan Çiftçi, mevcut yasaların herhangi bir yaptırım gücüne sahip olmadığını, sağlık çalışanları olarak defalarca yaşadıklarını ifade etti.

Sağlık çalışanlarına yönelik saldırıların son bulmasının, yalnızca kanunlarla çözülecek bir konu olmadığını belirten Yalçın Çiftçi, “Hükümetin uyguladığı, sağlıkta dönüşüm programının getirdiği anlayış ne yazık ki halk nazarında farklı bir şekilde karşılık bulmuştur. Siyasi iktidar tarafından sağlık hizmetleri ile ilgili değişikliklere yönelik yapılan açıklamalarda, her türlü talebin karşılanacağı algısı oluşturulmuş olması, yaşanan şiddet olaylarının temelinde yer almaktadır. Tıbbi gerekliliğe, sağlık kurumlarının olanaklarına, çalışan sayısına bakılmaksızın her istediğini, istediği anda almak isteyenler, bu güdülenmeyle sağlık personeline saldırmaktadır.

Siyasi iktidar, yanlış sağlık politikalarının, yetersiz organizasyonun sorumluluğundan kurtulmak için sağlık çalışanlarını dolaylı olarak hedef göstermektedir. Tüm bu uygulamalar ve açıklamalar sağlık çalışanlarını hedef haline getirerek sağlıkta şiddeti artırmıştır.

Kabul etmek isteseler de, istemeseler de yaşanan şiddet olayları, bu sistemin çöktüğünün açık ifadesidir. Sağlık sistemi alarm vermektedir. Çalışanlar mutsuz, huzursuz, endişelidir. Aşırı iş yükü, yetersiz personel istihdamı sağlık personelini yıldırmıştır.

Genel Sağlık-İş olarak Hükümeti;

Asıl amacı sağlığın özelleştirilmesi, çalışanın taşeronlaştırılması olan "sağlıkta dönüşüm" programından vazgeçmeye, devletimizin, anayasal güvence altında bulundurduğu sağlık hizmetlerinin sunumunu; yeterli sayıda, kadrolu ve çalışma güvenceli personeller eliyle sunmaya, Sağlıkta şiddet ile ilgili yaptırım gücü yüksek ve Türk Ceza Kanununda yer alması gereken yasalarla, şiddetin önlenmesine yönelik tedbirleri bir an evvel hayata geçirmeye, Ağır ve kötü çalışma koşullarını düzeltmeye, Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti özendirici yayınlardan uzak durmaya, Kamucu ve halkçı sağlık politikalarını uygulamaya çağırıyoruz.

Şunu bir kez daha belirtmek isteriz ki sağlık personeli yalnız değildir. Genel Sağlık İş Sendikası olarak tüm sağlık çalışanlarını birlikte mücadeleye davet ediyoruz” dedi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim