DİSK Emekli-Sen üyeleri, sağlık sisteminde vatandaşa mal edilen “katkı payı ücretlerini” protesto etti.
Pankart açarak “Sosyal devlet, sosyal adalet, sağlık haktır satılamaz” gibi slogan atan Emekli-Sen üyeleri, Sağlık İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yaptı.
Protestoya DİSK Emekli-Sen Çorum Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, KESK’e bağlı sendikaların başkan ve üyeleri, EMEP Merkez İlçe Başkanı Feyzullah Aygün ve parti üyeleri ile Emekli Sen üyeleri katıldı.
Emekli Sen Şube Başkanı Ömer Sözüdoğru, Anayasa’nın ikinci maddesinin, devletin temel niteliklerinden birini sosyal devlet olarak belirlediğini kaydederek, sosyal devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin, temel bir insan hakkı olan sağlık hakkını tüm yurttaşların eşit şekilde kullanmalarını sağlamakla yükümlü olduğunu söyledi.
“Devlet, bu yükümlülük gereğince, yurttaşlarının sağlıklı olmalarını, sağlığı bozulmuş olanların ise gerekli muayene ve tedaviye ulaşmalarını sağlayacak tedbirleri alıp, yeterli teşkilatı kurmak zorundadır” diyen Sözdoğru, açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Sağlık meslek örgütleri, sendikalar, demokratik kitle örgütleri, açıklamanın yapıldığı ilk günden başlayarak, yapılmak istenenin reform olmadığını, amacın sağlığın hak olmaktan çıkarılması ve piyasadan satın alınan ticari meta ya dönüştürülmesi olduğunu belirterek, buna karşı çıkmışlardı. Hatta DİSK, KESK, TTB ve TMMOB buna karşı eylemler yapıp, referandum düzenlemişlerdi. Zamanın Başbakanı, şimdinin Cumhurbaşkanı ise sahte reforma karşı çıkanları cahillikle suçlamış ve neye karşı çıktıklarını bilmiyorlar diyerek, gerçekleri çarpıtmıştı.

“CEPTEN ÖDEME RANDEVU ALMAYLA BAŞLIYOR”
Alo 182 Merkezi Randevu Sisteminden randevu alan her vatandaş 4,5 lira katılım payı ödüyor. Böylece cepten ödeme randevu almayla başlıyor ve ilaç katılım payı, muayene katılım payı, reçete ücreti, tetkik farkı ücreti, erken muayene farkı gibi değişik isimlerle devam ediyor.
Özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, aile hekimlerinde yapılan tedavinin faturası çalışanlar için eczanelerde, emekliler için ise aylıklarından tahsil ediliyor.
Başlangıçta devlet ve üniversite hastanelerinde ücretsiz olan ya da 3 lira olan muayene ücreti 8 lira oldu. Özel sağlık kuruluşlarında ve hastanelerinde muayene ücreti 16 liraya yükseldi. Asgari ücretin üçte biri gelire sahip olan, her yurttaşa prim ödeme zorunluluğu getirildi. Genel Sağlık Sigortası sağlığın piyasadan satın almasının aracı olarak hayata geçirildi.
Öğretim üyelerinin mesai saatleri dışında verdikleri sağlık hizmeti için bir seferde asgari ücretin iki katını geçmeyecek şekilde ücret alabilmelerinin yolu açıldı. Temel teminat paketinde yer almayan veya düşük bedel belirlenen ve önceleri 12 kalem olan ancak daha sonra 29 kaleme çıkarılan İstisnai Sağlık Hizmetleri için, SGK'nın belirlediği fiyatın %200'üne kadar cebimizden ilave ücret ödüyoruz. SGK'nın karşılamadığı sağlık hizmetlerini alabilmeleri için vatandaşlar amacı sigorta şirketlerine kaynak aktarmak olan "Tamamlayıcı Sağlık Sigortası" yaptırmaya zorlanıyor.

“HASTANELERE OTELCİLİK ANLAYIŞI GETİRİLDİ”
Yataklı tedavilerde, tek kişilik tuvaletsiz özel oda için günlük 60 lira, tuvaletlisi için 90 lira, iki yataklı tuvaletli odalar için ise 45 lira ücret alınıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ilaç geri ödeme listesi daraltıldı, kronik hastalıkları nedeniyle sürekli ilaç kullanan emekliler mağdur durumda. Doktorun yazdığı her bir reçete de üç kalem ilaca kadar eczaneye 3 lira, sonraki her bir kalem ilaç için ise l lira ödüyoruz, Özel hastaneler ve sağlık kuruluştan %200'e kadar ilave ücret alabiliyorlar.”
(Taner ŞİMŞEK)
Editör: TE Bilisim