Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi tarafından organize edilen eğitim programı Anitta Otel'de gerçekleştirildi.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı’nın açılış konuşması ile başlayan eğitim programının açılışına Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı, Dr. Ahmet Barış, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan Demirbaş, Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Arif Pilgir, Dr. Zafer Yapar, Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağatay Evrim Afşarlar ve Başhekim Yardımcısı Uzm. Dr. Selim Asaroğlu iştirak etti.

Programın açılışında konuşan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Ahmet Barış, anne ve bebek sağlığının korunması ve geliştirilmesi açısından 1. basamak sağlık hizmeti sunucularının temel görevleri arasında öncelikle tüm gebeliklerin erken dönemde tespit edilmesi ve devamında doğum sonrasını da kapsayacak şekilde kaliteli bir bakım hizmeti sunulması olduğunu söyledi.

Doğum olayının fizyolojik bir hadise olduğunu belirten Dr. Ahmet Barış, her zaman için bu sürecin yolunda gitmeyebileceğini, ortaya çıkabilecek bu durumlarda dakikalar içerisinde ve doğru bir yaklaşımla müdahale edilmesi gerektiğini ve burada da doğuma yardımcı olan sağlık personelinin maharetinin ön plana çıktığını söyleyerek yapılan eğitimin önemini vurguladı.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı ise açılışta yaptığı konuşmada “Yeni doğanlarda ölümlerin ve sekellerin önlenmesi amacıyla Yenidoğan Canlandırma Programı yürütülmektedir. Program kapsamında; doğum salonunda çalışan ve yenidoğana yönelik girişimde bulunan tüm sağlık çalışanlarının standart bir canlandırma uygulayabilmesi için gerekli bilgi ve becerileri donatılması amaçlanmaktadır. Yenidoğan canlandırma eylemi, doğum sonrası yenidoğan bulgularının doğru değerlendirilmesi, resusitasyon işlemlerinin uygun ve hızlı bir şekilde yapılması, asfiksiye bağlı ölümleri ve gelişebilecek nörolojik sekellerin önlenmesinde büyük önem taşımaktadır. Çorum İl Sağlık Müdürlüğü olarak önümüzdeki yılda bu eğitimlere devam ederek bu alanda çalışan tüm sağlık personellerinin bu eğitimi alarak sertifikalandırılmalarını hedefliyoruz” dedi.

Bakanlık adına İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Kurs Sorumlusu Doç. Dr. İlker Günay, Dr. Boğaçhan Aytekin, Ebe Aynur Turhan, Tokat İl Sağlık Müdürlüğü 112 İl Ambulans Servisi Başhekimliğinde görevli Dr. Mahmut Coşkun tarafından verilen eğitimde 25 kişi güncelleme ( Hekim- Ebe, Hemşire, Anestezi Tek. ATT -AABT-Paramedik ), 43 kişi uygulama ( Hekim- Ebe, Hemşire,Anestezi Tek. ATT - AABT-Paramedik ) olmak üzere 68 sağlık personel eğitim aldı.

Eğitim sonunda kursu başarı ile tamamlayan katılımcılara sertifikaları Çorum İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Ömer Sobacı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı, Dr. Ahmet Barış, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. İhsan Demirbaş, Acil Sağlık Hizmetleri-Sağlık Hizmetleri İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanı Dr. Arif Pilgir, Dr. Zafer Yapar tarafından verildi.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim