Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin katılımıyla gerçekleştirilen panelde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı hemşehrimiz Dr. Hakkı Gürsöz, “İlaç ve Tıbbi Cihazda Bizi Nasıl Bir Gelecek Bekliyor”; Şehir Hastaneleri Bilgi Sistemleri Koordinatörü Yasin Yarbay “Sağlıkta Dijital Dönüşüm”; Hitit Üniversitesi Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. İrfan Kurtbaş “Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Bugünü ve Geleceği” ve Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurcan Baykam ise “Geleceğin Meslekleri” konularında sunum yaptı.

Panelin açış konuşmasını yapan Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Hitit Üniversitesi’nin, ülkenin genç üniversitelerinden olmasına rağmen sağlık alanında hem eğitim hem topluma hizmet açısından başarılı çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini belirtti.

Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Meslek Yüksekokullarındaki sağlık ve hasta bakımı ile ilgili programlarda bir yandan sağlık sektörüne insan kaynağı yetiştirirken; diğer yandan üniversitenin Bilimsel Teknik Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTUAM) ile sağlığın geleceğini şekillendirecek bilimsel araştırmalar ve projeler yürüterek ülkeye, bölgeye ve Çorum’a hizmet verme gayreti içinde olduklarını anlattı.

Hedefin, sağlık alanında ülkenin geleceğe yönelik ihtiyaçlarını gidermek üzere araştırmaları yoğunlaştırmak ve sağlık sektörünün ihtiyacı olan uzman ve destek elamanı olarak gerekli olan insan kaynaklarını yetiştirmek üzere bölüm ve programlar açmak veya mevcut olanları şekillendir olduğunu söyleyen Prof.Dr. Öztürk, bu yıl 1, 2 ve 3. sınıflarda toplam 358 öğrenci ile eğitim çalışmalarını sürdüren Tıp Fakültesinde 16’sı Profesör, 26’sı Doçent, 61’i Dr. Öğr. Üyesi, 62’si Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 165 Akademisyenin görev yaptığını anlattı.

Hitit Üniversitesi ve Sağlık Bakanlığı arasındaki afiliasyon sayesinde, birlikten kuvvet doğduğunu söyleyen Rektör Prof.Dr.Öztürk, “Birlikte kullanım ve işbirliği sonucunda 165 öğretim elemanı ve 127 uzman hekimin güçleri birleşti ve T.C. Sağlık Bakanlığı-Hitit Üniversitesi Çorum Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çok önemli atılımlar yaşandı.

Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanemizde, Sağlık Bakanlığı ve Üniversitemiz ortaklığında bizleri gururlandıran açılımlarımız var bunlar; Türkiye’de hizmet veren 3 merkezden biri olan Diyabetik Ayak Kliniği, Ülkemizde kapasitesi ve özellikleri açısından örnek gösterilecek Kardiak Rehabilitasyon Merkezi, Bölgeye hizmet veren Meslek Hastalıkları Polikliniği, Transplantasyon dışında dünyada yapılan her türlü cerrahi girişimin yapılabildiği cerrahi klinikler, Asistan eğitiminde akredite olmuş Genel Cerrahi Anabilim Dalı, EBUS ve Uyku laboratuvarı gibi özellikli işlemlerin yapıldığı üniteler, Diyabetik çocuklara yönelik Diyabet kampı uygulamasında öncü merkez, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi konusunda uluslararası düzeyde eğitimler, Onkoloji hastalarına en güncel tedavilerin sunabilen bölgemizde referans kabul edilen servisler ve tabi ki çok sayıda bilimsel kongre ve toplantıya ev sahipliği yapılmaktadır.

Özetle, fiziksel ve teknolojik altyapının iyileştirilmesiyle birlikte hastanemizde ulusal ve uluslararası düzeyde konularında yetkin öğretim üyelerimizin de katkılarıyla daha önce yapılmayan birçok tanı ve tedavi yöntemleri uygulanmaya başlamıştır. Böylece kardiyovasküler cerrahi, kanser cerrahisi ve onkolojik tedaviler, olmak üzere tanı ve tedavi amacıyla Ankara başta olmak kaydıyla büyük merkezlere yapılan sevkler önlenmiş bulunmaktadır.

Hitit Üniversitemizi Ar-Ge anlamında da sağlık ile ilgili projeler ve araştırmaları multidisipliner çalışmalarla sürdürmektedir. Geleceğin en önemli unsuru olan tıp-mühendislik-bilişim birlikteliklerine yapılan araştırmalarla katkıda bulunmaktadır.

Yapay burun ve MI tanısındaki yeri gibi bir çalışma elektrik elektronik mühendisi ile kardiyoloji uzmanını bir araya getirebilmiş patent başvuru sürecine dahi ulaştırmıştır.

Bu tür çalışmaların artması için kurmakta olduğumuz Proje Takip ve Koordinasyon Ofisi, teknolojik çalışmaların sektör ile buluşmasını da sağlayarak TTO yapılanmasına adım olacaktır” dedi. (Erkan BAYATLI)

Editör: TE Bilisim