Buket Uzuner, 1. Hattuşa Kültür ve Gastronomi Festivali kapsamında hafta sonu geldiği Çorum’da hayranlarıyla buluşarak kitaplarını imzaladı.
Pazar günü Çorum Müzesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte okurlarıyla söyleşi yapan ünlü yazar, “Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları” isimli dörtlemesinin ikinci kitabı olan Toprak’ın konusunun Çorum’da geçtiğini belirterek, “Bu kitap sayesinde Çorum’a ve Hitit Uygarlığı’na olan ilginin artacağına inanıyorum. Şimdiden İstanbul’daki bazı okuma kulüpleri Çorum’a kültür gezileri düzenlemeye başladı. Önümüzdeki günlerde Çorum’a yapılacak bu kültür gezilerine sizler de hazırlıklı olun.” dedi.
Aktivist bir gazeteci olan Defne Kaman’ın maceralarını anlattığı dörtlemenin ilk kitabı Su’yu 2012 yılında çıkardığını hatırlatan Uzuner, bu dörtlemenin ikincisi olan Toprak’ın konusunun Çorum’da geçmesinde eski Çorum Valisi Nurullah Çakır’ın büyük bir katkısı olduğunu dile getirdi.
Buket Uzuner, daha önce geldiği Çorum’da Vali Nurullah Çakır’ın “Konusu Çorum’da geçen bir roman yazmanız ne hoş olurdu.” şeklindeki önerisiyle Çorum’u araştırmaya başladığını ve dörtlemenin ikinci kitabını Çorum üzerine kurguladığını anlattı.
Yaklaşık 5 ay önce Everest Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alan Toprak’ta roman kahramanı Defne’nin, Çorum’da Hitit dönemine ait büyük bir tarihî eser kaçakçılığını araştırırken kaybolduğunu aktaran Uzuner, “Defne’nin büyük annesi Çorumlu bir eczacı ve Bahçelievler Mahallesi’nde yaşıyor. Bu kitabı okuyan Çorumlu edebiyatseverler eğer ki benim için ‘Bu yazar Çorum’un neresindenmiş? Acaba kimlerdenmiş?’ şeklinde sormaya başlarsa bu beni çok gönendirir. Kitap amacına ulaşmış demektir.” ifadelerini kullandı.
Söyleşinin ardından Çorum Bilgi, Kültür ve Turizmi Geliştirme Destekleme Derneği Başkanı Hayati Çam tarafından ünlü yazara, Çorum’un tanıtımına sağladığı katkılardan ötürü bir teşekkür plâketi verildi.
Etkinlik, Buket Uzuner’in Müze bahçesinde Çorumlu hayranları için kitaplarını imzalamasıyla sona erdi.



(Recep SERBES)
Editör: TE Bilisim