Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 7 Haziran’da yapılacak olan Genel Seçimler’e yönelik mitinglerine Çorum’da devam etti.
Daha önce 13:00 olarak açıklanan miting saati, Kemal Kılıçdaroğlu’nun ünlü sanatçı Zeki Alasya’nın İstanbul Levent Camii’ndeki cenaze namazına katılması nedeniyle 16:15’e kadar sarktı.
Abide Meydanı’ndaki coşkulu kalabalığa hitap eden CHP Lideri Kılıçdaroğlu, sözlerine de bu gecikmeden ötürü özür dileyerek başladı. Kemal Kılıçdaroğlu daha sonra partisinin seçim beyannamesinde de yer alan vaatlerini Çorum halkıyla paylaştı.
CHP lideri Kılıçdaroğlu, asgari ücretin 949 lira olduğunu anımsatarak, “Asgari ücreti bin 500 liraya çıkaracağız dedik. Koro hâlinde çıktılar nasıl çıkaracaksın bu zulüm dediler. Maliye Bakanı açıklama yaptı. Beyefendiye soruyorum. Sen ayda 14 bin lira alırken zulüm değil de, işçiye bin 500 lira verirken mi zulüm oluyor? Asgari ücret sanırsın ki 10 bin lira. 5 kişilik aile düşünün. Sabah öğle aksam bir simit yeyip, çay içseler üç öğünde 30 lira ediyor. Bunun toplamı aylık 900 lira. Yahu 49 lira ile bu adam ev kirası mı versin? Mutfak masraflarını mı karşılasın? Asgari ücreti bin 500 lira yapacağız. Onlar istediği kadar zulüm derse desin. Asgari ücretlilere bin 500 liranın keyfini yaşatacağız” dedi.
7 Haziran’da sandık başına gidileceğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, “Geçmişte hangi partiye oy vermiş olursanız olun, hiç kimseye neden şu partiye oy verdiniz diye suçlama yapmadım. Kırgınlık taşımadım. Çünkü demokrasiye inanıyoruz. Vatandaş sandığa gidecek elbette oyunu kullanacak. Bir parti çıktı. Yoksulluğu bitireceğim dedi. Yasakları bitireceğim dedi. Yolsuzlukları tarihe bitireceğim dedi. 13 yıl bekledik. 13 yılın sonunda geldiğimiz tablo nedir? 6 milyon 200 bin işsizimiz var. Sadece Çorumlular, gençler ve işsizlere değil, vicdanı olan ülke insanına sesleniyorum. 13 yılın sonunda 6 milyon 200 bin işsiz rakamını kabul etmiyoruz. İşsizlik ne demektir? İşsizliğin olduğu evde huzur olmaz. Çocuk işsizse anne baba bekler. İşe girsin, evlendireceğiz diye. Üniversiteyi bitirmiş, askerliğini yapmış. İş bulmak için bekliyor. Onların çocukları sınava girmeden otomatikman devlet memuru oluyor. Bunu da ülkenin vicdanına havale ediyorum.” diye konuştu.



“YABANCILARIN İSTİHDAM MESELESİ”
Yabancıların Türkiye’de istihdam edilmesi hakkındaki yasa teklifini de eleştiren Kılıçdaroğlu, “Memlekette işsiz mi yok? Elemana ihtiyacımız var. Yurt dışından getirecekler. Türkiye’de çalıştıracaklar. Bu kanun teklifini çıkarın. 6 milyon işsiz iş beklerken onların derdi dışarından adam getirip burada çalıştıracaklar. Vicdan kabul ediyorsa gitsin oylarını versinler. Önce ülkemin insanına, gencine iş bulacağım diyorlarsa adres bellidir. Adres CHP’dir. Hiçbir ayrım yapmadan, inancına, kimliğine yaşam tarzına bakmadan bütün Türkiye’yi kucaklayacağız. Bütün insanları kucaklayacağız. Bir çocuğumuz işsizse benim derdim o çocuğa iş bulmak olacak. Bunun sözünü veriyorum.” ifadelerini kullandı.
AKP Hükûmeti’ni işsizliği çözemediği için eleştiren Kılıçdaroğlu şu görüşleri dile getirdi:
“İşsizliği çözemediler. Sıra geldi yoksulluğa. Yoksulluğu bitireceklerdi. Resmi rakamlara göre 17 milyon yoksulumuz var. Yoksulluk ne demek? Aylık geliri 200 liranın altında demek. 17 milyon insanımız var. 3 milyon 750 bin hanede oturuyorlar. Yoksulluğu bitiremedin. Ben ne diyorum sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 13 yıl demiyorum. Sadece ve sadece 4 yıl için yetki istiyorum. 4 yılda hiçbir ailenin geliri 720 liranın altında olmayacak. Yoksulluğu tarihe gömeceğim. Yoksul insan, aile kalmayacak. Dilenci aile olmayacak. Aile sigortasını getireceğim. Yoksulluğu tarihe gömeceğim. Her ailenin asgari 720 TL geliri olacak. Ama burada bir şartımız var. Parayı ailede kadının banka hesabına yatıracağız. Kadın, banka hesabı açacak, parayı götürüp oraya yatıracağız. Neden kadının banka hesabı? Nedeni gayet basit. Evin geçimini gayet kadın bilir, neyin alınacağını o bilir. Biz bunu yapacağız. Yoksulluğu tarihe gömeceğiz. Her insan huzur içerisinde yaşayacak. İnancım, ahlakıma göre sağ elin verdiğini, sol el görmeyecek. Yoksulun yoksulluğunu kimse görmeyecek. Kimse bilmeyecek. Sadece sosyal devlet bilecek. Bunun adı; refahı tabana yaymaktır. Eğer siz refahı tabana yaymazsanız işsizliği oluşturursunuz.”
Aylık geliri bin liranın altında olan 8 milyon emeklinin olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Bu iktidardakilere soruyorum ayda bin lira ile geçinebiliyor musunuz? 400 lira ile geçiniyor musunuz? Emekli zaten perişan vaziyette. Ramazan ve Kurban bayramlarında birer maaş ikramiye vereceğiz dedik. Yine koro hâlinde parayı nereden bulacaksın diyorlar. Sözüm söz. CHP iktidarında ilk ramazan bayramı ve kurban bayramında birer maaş ikramiyeyi alacaksınız onlar da kaynağı görmüş olacaklar. Sanırsınız emekliye ayda 10 bin lira vereceğiz. Ne alıyor ki ne vereceğiz. Ramazan ve Kurban bayramında bunun kaynağını sormak bile ayıptır. Kaynağı sormak zuldür. 11 milyon emeklimiz var. Bir tek fire istemiyorum. 11 milyon emekliye hizmet edeceğim. İkramiye vereceğim. Bizim bunlara vefa ve minnet borcumuz var. En azından onlara emeklilik dönemlerinde huzurlu bir yaşam sunalım. Onlar düşünmüyor, ben düşünüyorum. Onlar düşünmüyor, CHP düşünüyor. Onlar düşünmüyor emeklinin, ezilenlerin partisi düşünüyor. Düşünmeye de devam edeceğiz.”



“TAŞERON İŞÇİLİĞE SON”
“Çorum’un Dodurga’da maden ocağı var. Fakat kapattılar, öylece duruyor. Niye kapattılar? Hangi gerekçeyle çalışmıyor? Güvenlik önlemi alamıyoruz diye. Biz iktidara gelince TKİ’de rödevans sistemini kaldıracağız. TKİ neden çalıştırmıyor, bunu yapacağız. Taşeron işçiliğini kaldıracağız. Taşeron işçi olmayacak. İşçiyse kadrosunu vereceksin. Koro halinde yine bağırıyorlar. Taşeron işçilik ne demek ömür boyu asgari ücrete mahkum olmak demek... İş güvencesi yok. İşin bitti deseler öğlen sonu git. Kaynağı zaten var. Devlet cebinden ödüyor. Taşeronu aradan çıkarıp devlete diyorumki aylığını işçiye öde yüzde 18 de kâr edersin diyorum. CHP grubunda da söyledim. Şeker işçilerine de söyledim. CHP iktidarında hiçbir fabrika özelleştirilmeyecek. Sıvı şeker tüketimi de Cargil var ya. Ona da son vereceğiz. Niçin Ecevit’in geleneğinden geliyoruz. Afyon ekmeyeceksin diyorlardır ekeceğim demişti. Ekeceğiz pancarı köylü, tüketici, herkes kazanacak. Ekmeyin diyenler kaybedecekler. Amacımız da bu.”
Mitinge katılan vatandaşlardan beklentisini açıklayan Kılıçdaroğlu sözlerini, “7 Haziran’da sandığa gideceksiniz. CHP’nin iktidar olması lazım. Türkiye için iktidar olması lazım. Ortadoğu bataklığından kurtulması için iktidar olması lazım. Demokrasi için iktidar olması lazım. Türkiye’nin barışa ve huzura ihtiyacı var. Bunun için iktidar olmamız lazım. Onun için sandığa giderken geçen seçimlerde başka partilere oy vermiş insanlarımızı ikna ederek sandığa gidin. Bir lider çıktı ‘İşsizliği, yoksulluğu, yolsuzluğu, bitireceğim. Barış ve huzuru getireceğim.” diyor, O’na oy vereceksiniz. Bunun sözünü istiyorum. Ben sizler için 36 saat çalışacağım. Dökeceğim her alın teri sizlere helal olsun.” şeklinde tamamladı.
Yaklaşık yarım saat kürsüde kalan Kemal Kılıçdaroğlu, konuşmasının ardından Çorum Milletvekili Adayları Tufan Köse, Muharrem Özdoğan, Dinçer Solmaz ve Saim Topgül’le birlikte miting alanındakileri selâmladı. Yurttaşların Anneler Günü’nü de kutlayan Kılıçdaroğlu, Amasya’daki mitingine katılmak üzere Çorum’dan ayrıldı.








(Recep SERBES & İHA)
Editör: TE Bilisim