Fen Edebiyat Fakültesi Abdulkadir Ozulu Konferans Salonu’nda yapılan etkinliğe İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan konuşmacı olarak katıldı. Akademik personel ve öğrencilerin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Konuşmasının başlangıcında Klasik Türk edebiyatının anlamı, değeri ve muhtevasından bahseden Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, bu alanının gelişme çizgisini dikkat çekici örneklerle açıkladı. Ardından beyitlerin şerhinin bir “metin arkeolojisi” yöntemiyle daha doğru yapılacağını vurgulayan Prof. Dr. Doğan, Hüsn ü Aşk’ın yazılışı, konusu ve sebk-i Hindî hakkında önemli bilgiler verdi ve bu mesnevide anlaşılması zor beyitlerden örnekler göstererek bunları “arkeolojik” çalışma ile nasıl çözdüğünü anlattı.

Etkinliğin ikinci bölümünde “Beyitlerin Şahitliğinde Şanlı Bayrağımızın Sembolleri”ni anlatan Prof. Dr. Doğan, bayrağımızın zemin rengi olan kırmızılığın şafağın kızıllığı olduğunu, İstiklal Marşı’ndan ve beyitlerden verdiği örneklerle açıkladı. Şafak renginin “adalet” ve “medeniyeti” sembolize ettiğini söyleyerek daha sonra hilal ve yıldızın anlamını açıklayan Doğan, hilalin İslamiyet’i, yıldızın ise baht açıklığı, kutluluk ve mutluluğu temsil ettiğini belirterek bayrağımızın taşıdığı yüksek değerlere değindi.

Program Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan’a plaket takdimi ile sona erdi.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim