Meyve ve sebze alışverişine çıkan vatandaşlar en taze ürünü en uygun fiyata almak için semt pazarlarının yolunu tuttu. Yılın ilk haftası Cumartesi Pazarı’nda hareketlilik yaşansa da, köylülerin bulunduğu tezgâhlara pek rağbet olmadı.
Kendi köylerinde yetiştirdikleri ürünleri semt pazarlarına getiren köylüler, kış mevsiminden dolayı çok fazla satış yapamadıklarını söylüyor.
Güveçli Köyü’nde yetiştirdiği bal kabağı, kuru soğan, ıspanak ve sarımsağı satışa çıkaran Abdullah Bolat isimli vatandaş, “Tüm ürünleri köyde kendim yetiştiriyorum. Cuma ve Cumartesi Pazarlarında tezgah açıyorum. Pek fazla satış olmuyor. Fakat kış günü kahvede oturup 10 lira harcamaktansa pazarda tezgah açmak daha iyi. Günlük 150 liralık satış yapıyorum. Köyden geliş gidiş ücreti, yer parası, yemek parası derken 50 lira masrafım oluyor. 100 lira ancak kazanabiliyorum” diyor.
Çaltıcak Köyü’nden getirdiği yarma, bulgur, tereyağı, katık ve sütü Cumartesi Pazarı’nda satan Ayten Bağcı ise, “Az da olsa kazandığım üç beş kuruş para ile çocuklarımın okul harçlığını çıkartıyorum” diyerek pek satış olmadığını belirtiyor.
Yılın ilk pazarında satışların çok durgun olduğunu ifade eden Şaban Keskin isimli vatandaş da, “Laçin’in Gözübüyük Köyü’nde kendi bahçemizde yetiştirdiğim asma yaprağı, bulgur, mısır, nohut ve mercimeği pazarlarda satıyorum. 10 kişi fiyat soruyor, içlerinden 1 ya da 2 kişi alıyor. Piyasa çok durgun” diyor ve ekliyor. “Sabahtan beri 15 liralık satış yapabildim. Her bir baklagilden birer kilogram satıldı. Akşama kadar pazardayım 30 lira kazanamıyorum”
Çorum Merkeze bağlı Üyük Köyü’nde yetiştirdiği bal kabağı, sarımsak ve kocabaşı satan İbrahim Eryücel isimli vatandaş ise, “Satışlar ne iyi ne de kötü. Masraflarımızı çıkartıyoruz. Bal kabağı ve kocabaş 1 lira, sarımsak 5 lira. Vatandaşların alım gücü belli” diyor.
Yılın ilk haftasında pazardaki meyve sebze fiyatları ise şu şekildeydi: “Elma 1,5 lira, mantar 5 lira, marul 1 lira, salatalık 2 lira, patlıcan 2 lira, biber 3 lira, mandalina 75 kuruş, muz 3 lira, patates 1 lira, maydanoz 75 kuruş, domates 1,5 lira, havuç 50 kuruş, nar 2 lira, limon 1,5 lira, kuru soğan 75 kuruş, kırmızı lahana tane 1 lira, portakal 1 lira, kabak 2,5 lira




(Onur MÜLAZIM)

Editör: TE Bilisim