Vatandaşın bankalara borçlu olduğunu, ele geçen paranın da piyasada dolaşıma çıkmadan bankalara aktığını belirten Sanayi Sitesi sakinleri, “İş yapsak da parasını alamıyoruz” ifadesini kullanıyorlar.
Esnaftan bazıları ise, Site’nin yerinin yanlış olduğunu öne sürerek, Çevreyolu’ndan geçenlerin buraya uğramadığını, genellikle Çorumlu müşteri ile yetinmek zorunda kaldıklarını savunuyorlar.

Sanayi’de yaprak kıpırdamıyor!
Çorum Sanayi Sitesi’nde durgun günler yaşanıyor. Dış ilişkilerde gerginlik ve çatışma ortamı, içeride terör, şiddet, kutuplaşma, ekonomide durgunluk derken, Çorum piyasasında da durum hayli vahim.
Görüştüğümüz sanayi esnafı, yarın ne olacağını kestirememenin, insanları ihtiyaçlarını ertelemeye yönelttiğini, ayrıca, vatandaşların neredeyse tamamına yakınının bankalara borçlu olduğunu, ele geçen paraların piyasaya çıkamadığını söylüyor. 


İsmail Sarıaslan 

“Para akışı durdu”
Aslan Şase sahibi İsmail Sarıaslan, piyasada para akışının durduğunu ve dönüşün olmadığını belirterek, işyerlerinin bir yıldır alamadığı alacaklarının bulunduğunu ifade etti.
Piyasada iş olduğunu, ancak para olmadığını anlatan Sarıaslan, çalışmaya devam ettiklerini, ama alacaklarını zamanında tahsil etmelerinin mümkün olmadığını vurguladı.
Esnafın önünün karanlık olduğunu ve Türkiye’nin ateş çemberinde olduğunu dile getiren Sarıaslan, bu şartlarda işlerin düzeleceğini umut etmenin de kolay olmadığını söyledi.


Fikret Gazel

“Sanayi, Çevreyolu’nda olmalıydı”
Sanayi Sitesi esnafından Fikret Gazel, küçük esnafın çalışabilmesi için destek gerektiğini belirterek, yapılan işin ardından ancak malzeme parasının geri döndüğünü söyledi.
Esnafın Çorum’la sınırlı kaldığını, bu nedenle gelişemediğini anlatan Gazel, devlet desteği ile başka illere de açılım gerektiğini ifade etti. Siftah etmeden dükkan kapatan esnafın bulunduğunu belirten Gazel, “Çorumlular zaten biliyor, Sanayi Sitesi’ne geliyor. Ancak, Çevreyolu’ndan geçenlerin de işlerinin yapılması lazım. Sanayi Sitesi’nin Çevreyolu’ndan uzak oluşu, bu şansımızı ortadan kaldırıyor. Çorum’a dışarıdan para girişinin yolu da, oto sanayiinin Çevreyolu’na kurulmasından geçiyor.” diye konuştu.
Anlaşmalı servisler dışındaki esnafın durumunun vahim olduğunu anlatan Fikret Gazel, oto servislerin belirli firmalarla çalıştığını, çok sayıda esnafın ise elektrik-su parasını ödeyemeyecek duruma geldiğini söyledi.


Servis Müdürü Mesut Şahin

“Asgari ücretin yükü işverene bindi”
Servet Otomotiv Servis Müdürü Mesut Şahin, piyasadaki durgunluğun ancak büyük firmaların rayına oturması ile giderilebileceğini savundu. Büyük firmalar sayesinde çok sayıda küçük firmanın da kazanç elde ettiğini kaydeden Şahin, piyasada para döngüsünün olmaması ve belirli cironun altındaki esnafa pos makinesi bile verilmemesi nedeniyle küçük esnafın para kazanamaz hale geldiğini anlattı. Paranın kredi kartları aracılığı ile bankalarda döndüğünü ifade eden Şahin, asgari ücretin yükünün işverenin omuzuna yüklenmesiyle, sigorta primlerinin ödemesinde de aksamalar başgösterdiğine dikkat çekti.
Mesut Şahin, “Esnaf zaten, para kazanmak bir yana ayakta durabilmenin mücadelesini veriyor. Bu şartlarda bir de, asgari ücretin yükünü büyük oranda işverene yüklemek adil olmadı. Yüksek maliyet yüzünden esnaf kayıt dışı istihdama zorlanmamalı” ifadesini kullanrdı.
Editör: TE Bilisim