Çorum Belediyesi tarafından engelli kişilere ücretsiz olarak dağıtılan araçlarını fiziksel engelinin fazla olmasından dolayı kullanamayan Madan’a Çorum Belediyesi, özel araç talebinde bulundu. Bu talep doğrultusunda, aracın joystick kolu devre dışı bırakıldı, yön kontrolünün sağlanabilmesi için Bekir Madan’ın kol ve bilek ölçülerine göre SolidWorks programında ergonomik bir tasarım yapıldı.

3D yazıcı kullanılarak yeni bir yön kontrol kolu imal edilmesinin ardından aracın ileri ve geri hareketi için ayak pedalları monte edildi. Bu sayede sensörlerden elde edilen veriler ve ilave bir mikrodenetleyici kullanılarak Bekir Madan’ın reflekslerine uygun kontrol algoritması/yazılımı geliştirilmiş oldu. Yaklaşık 2 aylık test sürecinden sonra Bekir Madan revize edilmiş aracı başarılı bir şekilde kullanabildiği bilgisine ulaşılırken, Bekir Madan’ın “Özgürlüğüme Kavuştum” ifadesi ailesini duygulandırdı.

Doç. Dr. Seyfi Polat, projenin gerçekleştirilmesi sürecinde destekleyen Çorum Belediyesi Aile Eğitim Merkezi Müdürü Zehra Betül Özseçer’e, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Dr. Özgür Özdilli’ye ve Tasarım Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Hacer Yücel’e teşekkür etti.

(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim