Çorum İl Emniyet Müdürlüğü organizesi ile gerçekleştirilen eğitim Devlet Tiyatro Salonu’nda yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı koordinesinde, Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı’nda görevli Polis Başmüfettişleri Cemil Bebek ve Duran Özfen tarafından verilen eğitime çok sayıda özel güvenlik personeli katıldı.

Büyük bir sektör haline gelen özel güvenlik hizmetleri ile ilgili istatistiki bilgi veren Bebek ve Özfen, ülke genelinde Bin 435 özel güvenlik şirketi, 444 özel güvenlik eğitim kurumu, 289 alarm izleme merkezi, 95 bin 577 özel güvenlik izni verilen yer, 283 bin 431 çalışan özel güvenlik görevlisinin 29 bin 383’ünün silahlı olduğunu dile getirdi.

Türkiye genelinde 1 milyon 556 bin 250 kişinin özel güvenlik sertifikası bulunduğunu, bunlardan 1 milyon 58 bin 26 kişinin ise özel güvenlik kimlik kartı verildiğinin görüldüğünü söyleyen Polis Başmüfettişleri Bebek ile Özfen, sektörün denetiminin ise Polis Başmüfettişlikleri ile Valilikler tarafından yapıldığını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatıyla 2018 yılı içinde Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı olarak bir taraftan denetim görevini ifa ederken diğer taraftan da temel hak ve hürriyetlerin korunması ile kolluk hizmetlerinin tamamlayıcısı olan özel güvenlik hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik eğitim programlarına başlandığını anlatan Cemil Bebek ve Duran Özfen, “Bu program çerçevesinde ülkemiz genelinde görev yapan tüm özel güvenlik görevlilerinin bilgi, beceri, tecrübe ve sunulan güvenlik hizmetlerinin kalitesinin artırılması amacıyla, etkili iletişim, genel kollukla ilişkiler ve aidiyet duygusunun geliştirilmesi, güvenlik tedbirleri ve özel güvenlik hukuku alanlarında eğitim planı hazırlanmıştır” diye konuştular.

Güvenlik görevlilerinin sorunlarını bildiklerini kolluk kuvvetlerinin güvenlik görevlilerine her koşulda destek olduğunu belirten Bebek ile Özfen, “Sizleri tanıyor, sorunlarınızı biliyoruz. İçişleri Bakanımız özel güvenlik çalışanlarını önemsiyor, biz de önemsiyoruz. Zaten önemsenmeseydiniz sizin için Mecliste yasa çıkmazdı, özel güvenlik sektörü faaliyete geçmezdi. Siz kurumsal olarak da önemlisiniz, bireysel olarak da önemli ve değerlisiniz. Yoksa sizi kimse güvenlik sektöründe işe almaz, çalıştırmaz. Biliyorsunuz nasıl aşamalardan geçtiniz, eğitimler aldınız. Eğitim kesintisiz devam etmelidir, beşikten mezara kadar devam etmesi gereken bir süreçtir. Burada öncelikli amacımız size katkı sunmak, farkındalık oluşturmak özellikle önemli olduğunuzun, güvenliğin bir parçası olduğunuzun farkına varmanızı sağlamak.

Polis ile ilişkinizde nasıl bir ilişki içinde olmanız gerektiği noktasında farkındalık oluşturmak, polislerimize yönelik de bu çalışmalar içerisindeyiz çünkü birbirini tamamlayan bir iş yapıyoruz. Bizim yaptığımız işe bir desteksiniz siz bizim tabiri yerindeyse gözümüz kulağımızsınız. Bizim görmediğimiz yerleri görüyorsunuz, duymadığımız yerler varsa duyuyorsunuz. Gördüklerinizi duyduklarınızı bildiklerinizi bizle paylaşarak olacak olaylar olmadan önlemeye gücünüz yetiyorsa, imkanınız yetiyorsa zaten gereğini yapıyorsunuz ama yetmediği yerde biliyorsunuz ki arkanızda kolluk kuvvetleri var. Polis bölgesinde polis, jandarma bölgesinde jandarma teşkilatı bir telefonla yanınızda” dedi.

Bebek ile Özfen, özel güvenlikçilerin kanunları iyi bilmesi ve görev sorumluluklarını bilerek davranmasının önemine de değinirken, toplantıda daha sonra Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) yetkilileri tarafından ilimizdeki özel güvenlikçilere “AFAD Bilinçlendirme” eğitimi de verildi.

(Volkan SINAYUÇ)

Editör: TE Bilisim