Otobüs yazıhanelerinin bazıları boş dururken, çoğu işyerleri de kiracı bulamıyor. Bazı işyeri sahipleri ise, umdukları işi yapamadıkları için Otogar’ı terketmek zorunda kalıyorlar. Otogar’ın canlanamayışında, tasarım ve uygulama sıkıntılarının önemli rol oynadığı öne sürülüyor.

Otogar’da faaliyet gösteren firma temsilcilerinin 2013’te kurdukları Çorum Ulaşım İşletme ve Acentaları Dayanışma Derneği’nin başkanlığını yürüten ve aynı zamanda Metro Turizm Çorum İşletme Sahibi İlhan Bayav, Çorum’a böyle bir tesisi kazandırdığı için Belediye Başkanı Muzaffer Külcü’ye teşekkür ederken, işletme ve uygulama açısından bazı sorunlara da ilgisini beklediklerini söyledi.

“Giden ve gelen yolcu peronlarının yanlış konumlandırılmasından ötürü esnafımız ürün teşhiri ve satış bakımından zorluklar yaşıyor” diyen İlhan Bayav, “Böyle muhteşem bir tesis, küçük sorunlar yüzünden verimsiz bir görünüme terkedilmemeli, eksiklikler ortak akılla giderilmeli” ifadesini kullandı.

Uzun yıllardan beri sektörün içinde olduğunu, geçmişte Sungurlu Belediye Başkan Yaerdımcılığı görevinde bulunduğu için, konuya iki taraflı da bakabildiğini belirten İlhan Bayav, yalnızca Metro’nun araç giriş sayısının aylık olarak yazın 2 binin, kışın da binin altına düşmediğini, diğer firmalar ve transit otobüslerle muazzam bir trafik yaşandığını vurgulayarak, şu değerlendirmeleri yaptı:

Bir otogar, o ilin aynasıdır. Dolayısıyla otobüsle seyahat eden insanlar 15-20 dakikalığına da olsa bir şehir hakkında oranın terminalinden fikir sahibi olurlar. Hediyelik eşya, yöresel yiyecekler ya da başka tür ihtiyaçlarını şehir terminallerinden temin ederler. Bunu da en çok gelen yolcular değil, giden yolcular yapar.

Ancak bizim otogarımızda hediyelik eşya, leblebi ve kuruyemiş gibi dükkânlar ‘giden yolcu’ peronlarına çok uzak konumlandırılmış durumda. Böyle olunca, giden yolcu peronunda bulunan insanlar alışveriş yapmak için o kadar uzak mesafeyi kat etmiyor. Bu da başta Çorum’un simgesi leblebi olmak üzere tüm satışları olumsuz etkiliyor.

En akılcı yol, giden yolcu peronlarının, Terminal’in orta bölümünde konumlandırılan gelen yolcu peronlarıyla değiştirilmesi olacaktır. Ancak, sorunlarımıza yapıcı bir yaklaşım göremiyoruz, önerilerimizi ulaştıramıyoruz. Bunun için, terminal yönetimini aşarak, Belediye Başkanımıza derdimizi anlatabilmenin yolunu arıyoruz.

Burada işyeri açan pek çok esnaf, yüksek maliyet ve gerekli müşteri potansiyelinin sağlanamaması nedeniyle mağdur olduğu için işyerini kapattı. Terminalin tek lokantası da bu sebeplerden dolayı kapısına kilit vurdu. Bizler, sesimize kulak verilmesini ve Çorum’un övünç kaynağı bu tesisin gerçek kimliğine kavuşturulmasını bekliyoruz.

Halkın Otogar’a daha rahat ulaşmasını sağlamak gerektiğini vurgulayan İlhan Bayav, şehir içi otobüslerin Otogar’ın içine girmesini sağlayacak bir düzenleme yapılması önerisinde de bulundu.

(Recep SERBES)

Editör: TE Bilisim