Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Merkez Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Osman Can, 90 yıllık Türkiye Cumhuriyeti tarihinde demokrasi adına ağır bedeller ödeyen bu milletin yapılar darbe, muhtıralara rağmen isyan etmeden ve durmadan demokrasi mücadelesine devam ettiğini söyledi.
AKP Çorum Teşkilatının Haziran ayında yapılacak olan genel seçimler için milletvekili aday adayı olan kişiler için düzenlediği temayül yoklamasında görev alan Anayasa Mahkemesi eski Raportörü Osman Can, hem yoklamanın nasıl yapılacağını anlattı hem de yoklama tarihi olan 28 Şubat’a ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Türk milletinin bugüne kadar her ne şartta olursa olsun demokrasiye sahip çıktığını belirterek, 28 Şubat gibi tarihin kara bir gününde Çorum’dan güzel bir demokrasi örneği sergilendiğini açıklayan Osman Can, “Geçmiş dönemlerde takvim yapraklarımız çok kirletildi. Tarihin kara günlerinden biri de 28 Şubat’tır. Türk milleti demokrasi mücadelesinde önemli bedeller ödemiştir. Buna rağmen sabırla, güçlü bir inançla, geleceğe olan inancımızla hep beklemeyi seçtik. Hiçbir girişim bizleri demokrasi mücadelesinden alıkoyamadı.
Bu millet 28 Şubat, 27 Mayıs, Çorum olayları, 12 Eylülleri yaşadı. Çorumlular bu günleri iyi biliyor. Ama bunların hiçbiri bizi demokrasi yolundan ayıramadı. Hiç bir zaman haksızlık yapılıyor diye sokakları ateşe vermedik, isyan etmedik, memleket ekonomisini alt üst etmedik, sabırla sandık için bekleyerek sandık namusumuzdur dedik. Bu millet demokrasiyi engellemeye çalışan, demokrasiye ara verip ara rejimi yapmaya çalışan bütün iradelere karşı gerekli dersi sandık başında her defasında verdi. Millet hiçbir zaman sandıktan şaşmadı. Çorumlu da bundan şaşmadı iradesi bugüne kadar çok net oldu. Çorum demokrasi kahramanlarının çıktığı bir il oldu” diye konuştu.
Salonda bulunan partililere ’28 Şubat gibi kara bir günde siz yeniden iradenizi ortaya koyuyorsunuz’ diyen Osman Can, temayül yoklamasının nasıl yapılacağı, uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdi. Bu oylamanın kesin sonuç olmadığını ancak yol gösterici özelliği bulunduğunu da anlatan Can, çeşitli süreçlerin ardından milletvekili kesin aday listesinin 7 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu’na verileceğini bildirdi.
Osman Can oy kullanacak kişilerin pusuladaki 34 isimden sadece 4 tanesini işaretleyebileceğini, 1-2-3 veya 5 gibi işaretlenen pusulaların geçersiz sayılacağını, ayrıca pusulaya başka isim yazılırsa da geçersiz olacağı uyarısında bulunarak üyelerden demokrasinin gücünü bir kez daha Çorum’da ortaya koymalarını istedi.
(Volkan SINAYUÇ)
Editör: TE Bilisim